A nagy csalán zsenge leveleit ilyenkor kell gyűjteni, hiszen ekkor a legízletesebbek és telis tele van gyógyhatású anyagokkal is. Nem csak egészséges gyógyteát, de finom levest, salátát is készíthetünk belőle, és ami a legjobb, mindezt ingyen, hiszen pár perces munkával több fogásra elegendőt is gyűjthetünk belőle.

Így gyűjtsük

Először is keressük meg a megfelelő helyet. Forgalmas utaktól a lehető legtávolabb, hogy minél kevesebb szennyeződés kerüljön a levelekre. Ilyenkor még alig csíp a csalán, de azért megfelelően védjük magunkat: kesztyű, hosszú ujjú felső, hosszú szárú nadrág.
A tavaszi első, zsenge hajtásokat, leveleket szedjük elsősorban, hiszen ezekben van a legtöbb gyógyerő és ezek a legfinomabbak is.
Ha elegendő mennyiséget gyűjtöttünk, otthon alaposan mossuk át langyos vízzel, ezzel a benne lévő hangyasavat – ami a csípéseket okozza – hatástalanítjuk, és megszabadulunk a szennyeződéstől, bogaraktól is. Ezután tiszta konyharuhára kiterítve, vagy gyümölcscentrifugában megszárítva máris feldolgozásra kész.

Miért egészséges?

- Rengeteg féle vitamin és ásványi anyag van benne
- Gyorsan felszívódó, organikus vasat tartalmaz
- szervezetünk számára kiválóan hasznosítható fehérjéket tartalmaz.

Milyen egészségügyi hatása van a csalánnak:

– A reuma és köszvény gyógyszere, mert vértisztító és vízhajtó hatásával eltávolítja a káros húgysavakat.

– A friss csalánból készült ételek fogyasztása a cukorbajban szenvedőknek javasolt.

– Segít a gyomor, bélhurut, fekély, gyomor és bélvérzés, aranyeres bántalmak estén is.

– Vesetisztító, eltávolítja a vesehomokot és hat a hólyaghurutra is. A kőképződésre hajlamos emberek igyanak rendszeresen csalánteát, hogy idejében kiválasszák a vesehomokot.

– Enyhülnek a szénanátha és az asztma tünetei. Több olyan esetet ismerünk, amikor a szénanátha teljesen elmúlt, csupán azáltal, hogy a páciens novembertől áprilisig naponta csalán teát ivott.

– Roboráló és erősítő szer mindazoknak is, akiket legyengít a tavaszi fáradtság,

– Magas vérnyomásra és pangásos szívelégtelenségre is jó a teája, de orvosi felügyelet mellett fogyasszuk, mert hatására kiürül a szervezetből a kálium. Ilyenkor kálium dús ételek fogyasztása javasolt.

– A menstruációs fájdalmaktól szenvedők a megelőző napon fogyasszák.

– Hatékony a hajhullás, korpásodás és a zsíros haj ápolásánál, de a bőrkiütést is kezelhetik vele. A fiatalok pattanásai elmúlnak.

– A csalánlevél drogjának nagyobb tömegét klorofill előállításara dolgozzák fel, de igen jelentős a gyógyteaként való felhasználása. Klorofillja színezőanyag, a likőr-, cukor- és élelmiszeripar is használja.

– A fiatal csalánlevélből főzeléket készítenek, valamint fiatal állatokkal — malacokkal, baromfiakkal stb. — is etetik, mivel vitaminokat és a szervezet számára szükséges sókat stb. tartalmaz.

 - A csalán zöld tavaszi préselt növényi nedve elfogyasztva fájdalomcsillapításra, gyulladáscsökkentésre, vitaminok és ásványi anyagok pótlására, az immunrendszer erősítésére sokoldalúan alkalmazható. A nyers, valamint a főzött készítmények, ételek fogyasztását heti 1-2 alkalomra korlátozzuk, a csalán erős hatóanyag-tartalma miatt.


Kinek nem ajánlott a csalán tea?

A tea fogyasztása nem ajánlott mindenki számára. Azoknak, akik szenvednek alacsony vérnyomástól, elővigyázatosnak kell lenniük a fogyasztásával, mivel a csalán tea csökkentheti a vérnyomást. Ezen véralvadásgátló gyógyszereket szedése esetén, előzetesen konzultálniuk kell orvosukkal, mivel a gyógynövény hatóanyagai befolyásolhaták a véralvadásgátló hatását.

A gyógynövény lehetséges mellékhatásai közé tartoznak a bőrkiütések, a viszketés és az égető bőrirritáció. Amennyiben allergiás reakciókat tapasztal, hagyja abba a tea fogyasztását.