Hogyan hat a kapszaicin a vérkeringésre?

A tudományos kutatások egyértelműen alátámasztják, hogy a kapszaicin jótékony hatással lehet a vérkeringési rendszerre. Amikor a kapszaicin a szervezetbe kerül, a TRPV1 receptorokhoz kötődik, amelyek nemcsak az idegvégződésekben, hanem az érrendszerben is megtalálhatók. Ennek következtében a vérerek átmenetileg kitágulnak, ami csökkenti a vérnyomást és javítja a perifériás keringést.

Egy 2019-es amerikai tanulmány kimutatta, hogy a kapszaicin értágító hatása rövid távon 15-20 percig is fennállhat, de rendszeres fogyasztás esetén hosszabb távú előnyöket is megfigyeltek. A kutatók azt találták, hogy a kapszaicin elősegíti a nitrogén-monoxid felszabadulását, amely az egyik legfontosabb értágító vegyület a szervezetben.

Vérnyomáscsökkentő hatás

Az American Heart Association folyóiratában közölt 2020-as átfogó elemzés, amely 23 nemzetközi vizsgálat eredményeit összegezte, megerősítette: a heti 2-3 alkalommal történő, mérsékelt chilifogyasztás 8-13%-kal csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Különösen érdekes, hogy ez a hatás kifejezettebb volt azoknál, akik eleve magasabb vérnyomással küzdöttek.

A Nature folyóiratban publikált 2021-es kutatás szerint a kapszaicin nem csupán átmenetileg csökkenti a vérnyomást, hanem rendszeres fogyasztás esetén hozzájárulhat a vérnyomás hosszú távú szabályozásához is. Ez különösen a 40 év feletti korosztály számára lehet előnyös, akiknél a vérnyomásproblémák gyakoribbak.

A magyar chilitermesztés és a minőségi kapszaicin

A hazai termesztésű chilik bioaktív vegyület-összetétele különösen előnyös a vérkeringési hatások szempontjából. Nemzetközi összehasonlító vizsgálatok kimutatták, hogy a mérsékelt éghajlaton termesztett chilipaprikákban a kapszaicin mellett nagyobb mennyiségben találhatók meg bizonyos flavonoidok és polifenolok, amelyek szinergikusan erősítik a vérkeringésre gyakorolt pozitív hatásokat.

A kapszaicin biokémiai működése rendkívül összetett folyamat, amely nem csupán a vérkeringésre, hanem szervezetünk számos más funkciójára is jótékony hatással lehet.

A chili helye az egészséges étrendben

A vérkeringést támogató hatás eléréséhez nem szükséges extrém csípős chiliket fogyasztanunk. A kutatások szerint a mérsékelt, de rendszeres fogyasztás hozza a legjobb eredményeket. Kardiológiai szakértők ajánlása alapján:

  1. Érdemes a chilifogyasztást fokozatosan bevezetni az étrendbe, kezdve enyhe csípősségű fajtákkal
  2. A heti 2-3 alkalommal történő fogyasztás már elegendő lehet a pozitív hatások eléréséhez
  3. A chilipaprika frissen, szárítva vagy fermentált szószként is hatékony lehet
  4. Változatos formában érdemes fogyasztani, hogy elkerüljük az egyoldalú ízterhelést

Az előnyök maximalizálásához fontos a rendszeresség és a minőség. A 100% magyar alapanyagokból, kézzel készült chilitermékek nem tartalmaznak mesterséges adalékanyagokat, így tiszta formában biztosítják a vérkeringést támogató bioaktív vegyületeket.

Kinek ajánlott és kinek nem?

A chili vérkeringésre gyakorolt jótékony hatásai ellenére nem mindenki számára ajánlott a rendszeres fogyasztás. Kardiológiai és gasztroenterológiai szakértők szerint gyomor- és nyombélfekélyben szenvedőknek, valamint bizonyos gyulladásos bélbetegségekkel élőknek érdemes óvatosan közelíteni a chili fogyasztásához.

Különösen figyelemreméltó, hogy az idősebb korosztály számára speciális előnyöket is tartogathat a mérsékelt chilifogyasztás, a vérkeringés javítása mellett ugyanis a kognitív funkciók megőrzésében is szerepe lehet.

Fenntarthatósági szempontok

A hazai chilitermelés nemcsak egészségügyi, hanem környezeti szempontból is előnyös választás. A helyi termelésből származó chilik ökológiai lábnyoma jelentősen kisebb, mint az importált változatoké. Környezetvédelmi szakértők számításai szerint egy kilogramm importált chilipaprika szállítása során átlagosan 4-5-ször nagyobb CO2-kibocsátás keletkezik, mint a hazai termelésű chili esetében.

A kézműves magyar chiliszószok  előállítása során a termelők a teljes paprikát felhasználják, minimalizálva ezzel az élelmiszer-hulladékot. Ez az eljárás nem csak környezetkímélő, de egészségügyi szempontból is előnyös, hiszen a paprika számos értékes része – beleértve a magokat és az ereket, amelyekben koncentráltan található a kapszaicin – így hasznosul.