1. Epres light sajttorta
A cukrot steviával helyettesítjük, míg amit lehet a hozzávalókból, azt kicseréljük light verzióra. Így több száz kalóriát faraghatsz az eredeti sajttorta recepten! Ráadásul szinte percek alatt elkészül ez a pompás desszert.
Hozzávalók:
- 4 tojásfehérje
- 2 evőkanál víz
- stevia ízlés szerint
- 100 gramm búzaliszt
- 25 gramm kukoricakeményítő
- 300 gramm eper
- 1 kanál citromlé
- 20 gramm zselatin
- 400 gramm light sajtkrém
Elkészítés:
A vizet a tojásfehérjével verd keményre, majd add hozzá a steviát. Keverd össze a lisztet és a keményítőt és apránként adagolva, lassú keverés mellett add hozzá a tojásfehérjéhez.
Simítsd a masszát szilikonos vagy tapadásmentes formába és süsd meg úgy, hogy kissé aranyszínű legyen.
Míg sül a tészta, tisztítsd meg az epret, aztán hintsd meg citromlével és steviával. Készítsd el a zselatint a csomagoláson jelzett módon. Keverd az eperhez és hagyd kihűlni.
Verd fel a krémsajtot és ízlés szerint édesítsd steviával. Ha a tészta kihűlt, simítsd rá a sajtkrémet, majd halmozd a tetejére a zselatinos epret.
Almás palacsinta
Mindenki kedvenc desszertjét is lehet kalóriaszegény módon elkészíteni. Annyi a titok, hogy a lisztet kicseréled diétásra és a tölteléket nem cukorral készíted. Ebben a verzióban csicseriborsót adtunk a tésztához, míg a töltelék zöldalmás lesz.
Hozzávalók:
A palacsintához:
- 10-12 kanál csicseriborsóliszt
- szükséges mennyiségű víz
- néhány csepp vanília aroma, édesítőszer, kis reszelt citromhéj
A töltelékhez:
- egy zöldalma
- egy narancs leve
- egy kanál light tejszínhab
- ízlés szerinti édesítőszer
Elkészítés:
A tészta hozzávalóiból a szokásos palacsintáéhoz hasonló sűrűségű masszát készítünk. Meghámozzuk az almát és kockára vágjuk. Egy pici olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a narancslevet és így karamellizájuk tovább. Lekapcsolt tűznél hozzáadjuk az édesítőt.
A palacsintát az almával megtöltjük és tetejére halmozzuk a tejszínhabot.
3. Light mandarinpuding
Szintén néhány perc alatt elkészülő desszert, amely bármilyen ebéd után jólesik. És persze, nem minden sarkon lehet ám mandarinpudingot enni!
Hozzávalók:
- egy csésze mandarinlé
- egy csésze light krémsajt
- egy kanál agar-agar
- egy kanál chia mag (elhagyható)
- két kanál víz
- két kanál narancslekvár
- szükség szerint édesítőszer
Elkészítés:
A mandarinlevet tedd fel egy edényben melegedni a chia maggal és az agar-agarral együtt. Amikor sűrűsödni kezd, húzd le a tűzről és add hozzá a krémsajtot. Add hozzá az általad használt édesítőt, majd a tálkákba adagolt pudingot tedd minimum két órára a hűtőbe.
Tálaláshoz a vizet a narancslekvárral összekevered és egy kicsit beteszed a mikróba, hogy folyósabb legyen, aztán meglocsolod a puding tetejét. Ha van a díszítéshez kis mentalevélkéd vagy rozmaringod, még ízlésesebb lesz.