Az epebántalmakra remek a retek. Minden epeműködési rendellenességet gyógyíthatunk vele, még az epegyulladást is. Az epe ugyanis az elfogyasztott zsiradékkal kerül kapcsolatba. A felhalmozódott mennyiség idővel irritálja az epét, ekkor kezdünk enyhe nyomást érezni az oldalunkon, a máj mellett. Ilyenkor legjobb, ha étkezésünkbe bekapcsoljuk a retket is.Ilyenkor, ha kizártuk a komolyabb problémákat (epekő, krónikus epehurut, stb), érdemes hathetes retek-lé kúrát kezdenünk.

A retek természetes vízhajtó és méregtelenítő, gyorsítja és hatékonyabbá teszi a szervezet azon folyamatait, melynek során a káros és felesleges anyagokat eltávolítjuk. Ez azért is rendkívül előnyös, mert a szervezetünkben esetlegesen megtalálható kórokozókat is kiüríti.

A fekete retek leve nagyon erős, óvatosan kell adagolni, éppen ezért érdemes a retek kúrát hónapos retekkel kipróbálni először. Ehhez reszeljünk le, vagy robotgépben aprítsunk fel ½ kilogramm retket, és a levét textílián keresztül alaposan nyomkodjuk ki. Használhatunk gyümölcscentrifugát is, ebben az esetben inkább pépesebb lesz a lé. Pár órán keresztül hagyjuk hűvös helyen állni, ez idő alatt elveszíti a savasságát. Aki még mindig túl erősnek találja, reszelhet beke egy kevés zellert vagy sárgarépát.

A reteklé kúrát fokozatosan kezdjük. az 1. és 2. napon 1/4 pohárral, a következő két napon 1/2 pohárral, az 5. és 6. napon 3/4 pohárral, míg a 7. és 8. napon 1 pohárral naponta. Nem fontos egyszerre, akinek túl erős, két három részletben is elfogyaszthatja a nap folyamán. Ezt folytatjuk két hétig, majd két hét szünet után megismételjük.

Figyelem:

Retek levet üres gyomorra semmiképpen nem tanácsos inni. Gyomorhurut (gastritis), gyomorfekély, epekő, valamint az epeutak elzáródása esetén nem ajánlatos a retekfélék fogyasztása, különösen a fekete retek kerülendő.