A hipochondria fizikai zavarnak tűnhet, de nem az: inkább mentális rendellenesség.

A legszembetűnőbb jelek:

1. Kényszeres internetes keresgélések:

a hipochondria jele, ha az ember igen sokat keresgél a világhálón tünetek után. Lehet az akármilyen apróság, elkezdi megszállottan keresni a lehetséges okait. A hipochondriás felfedez magán egy kis anyajegyet és azonnal a legrosszabb diagnózisra gondol.

2. Számos orvosi időpontja van:

amikor valaki egészségügyi szorongástól szenved, számos orvost meglátogat. Nem számít, mit mond a többség, a hipochondriás nem győzhető meg arról, hogy valami gond van vele. Számos időpontot foglal különféle doktorokhoz, hogy megtudja „az igazat” komoly betegségéről. Sosem elégedett a diagnózissal, mindig az aggodalma irányítja.

3. Panaszkodás:

a hipochondriásra jellemző, hogy egészségéről állandóan panaszkodik a barátoknak és a családnak. Gondolkodásmódja mérgező. Érthető, ha valaki panaszkodik, amennyiben rosszul érzi magát vagy valóban súlyos betegség gyötri; ám az állandó panasz annak a jele, hogy az illetővel valami nincs rendben. A barátok kezdetben támogatóak, de idővel kerülni kezdik az embert, ha észreveszik, hogy nem mond igazat.

4. A jövőbeni betegségektől való félelem:

a hipochondriás nagyon fél a jövőtől. Még ha fizikailag jól is érzi magát jelenleg, egy jövőbeni betegséget illetően horribilis félelmei vannak. Attól tart, hogy rákos lesz, eltöri valamijét, vagy rejtélyes kór vesz rajta erőt. Minden köhögésnek, tüsszögésnek jelentőséget tulajdonít. Ha valamit észrevesz magán, pánikszerűen kezdi keresni az okokat.