A permakultúra az ökológiai rendszerek természetes folyamatait veszi alapul és ennek nyomán alkotja meg a lehető legjobb növénytársítási technikákat annak érdekében, hogy vegyszerek nélkül a természet védőmechanizmusaira támaszkodva a növények egymást segítve fejlődhessenek a lehető legjobban, kikerülve az őket veszélyeztető betegségeket és kórokozókat.

Paradicsom és bazsalikom/ körömvirág/ sarkantyúka

A paradicsom mellé érdemes a fentebb sorolt növényeket vetni vagy cserépben elhelyezni, mivel ezek növelik a hozamot és taszítják a zöldség kártevőit.

Sárgarépa és hagyma

Ez a két zöldség nagyon jó társa egymásnak a veteményesben. Támogatják egymást a kártevők elleni küzdelemben, mivel egyik a másik kártevőit taszítja.

Burgonya és torma/zöldbab

A torma növeli a burgonya ellenálló képességét a betegségekkel szemben. A zöldbab nagy segítségedre lesz, hogy ne kelljen vegyszert használnod a krumplibogarak távol tartására.

Káposzta és rozmaring

A rozmaring erős aromás illata elűzi azokat a kártevőket, amelyek a káposztát károsítják, mint a káposztalegyek.

Spárga és büdöske

A büdöske a rovarok számára kellemetlen illatanyagot áraszt, így képes távol tartani a kártevőket a spárgától.

Retek és saláta/ hagyma

A retek mellett jó döntés elvetni salátamagot vagy elduggatni hagymát, mivel az őt megtámadó bolhák ellen gátló hatással rendelkeznek.

Répa és bab

A répa mellé érdemes leszórni babszemeket, mivel a bab nitrogénben gazdaggá teszi a talajt, ezt pedig a répa szépen fel tudja használni a növekedéséhez.

Káposzta és sarkantyúka

A sarkantyúka egy nagyon hasznos virág, amely amellett, hogy színt visz a veteményesbe, képes megvédeni a levéltetvektől és a káposztalepkéktől a káposztaféléket.

Saláta és menta

A menta erős aromáját a csigák és az egyéb kártevők sem igazán kedvelik a mi nagy örömünkre, így távol tartva őket a salátától és a veteményes többi tagjától is. Érdemes cserépben az ágyás mellé helyezni, mert nagyon gyorsan terjed.