A szőlőcukor (glükóz) a legegyszerűbb szénhidrát, mely bizonyos élelmiszerekben (pl. szőlő) önmagában is előforduló. Szinte azonnal felszívódik. A sejtek legfontosabb tápanyaga, vérünk állandó és nélkülözhetetlen komponense. A keményítőt és a répacukrot enzimek bontják szőlőcukorrá, ami a bélből felszívódva azonnal a véráramba kerül. A szervezetben az inzulin és más hormonok feladata a vér optimális glükóz-szintjének fenntartása. (65-80 mg/100 ml).

De miért annyira lényeges a szőlőcukor?

Minden életfolyamatunkhoz - a mozgáshoz, a növekedéshez, stb. - izommunka szükséges, ez pedig megfelelő energiaforrás nélkül nem lehetséges. A vérbe jutott szőlőcukrot a sejtek elégetik, eközben pedig energia szabadul fel. A vércukor a belélegzett oxigénnel széndioxiddá ég el és az így keletkezett energiamennyiség szolgáltatja a testmozgások, a testben lezajló kémiai folyamatok és hőkisugárzás energiaszükségletét.