A yucca növény és virága

A yucca (ejtsd: jukka) az agávéfélék családjába tartozó növénynemzetség, amely elsősorban Közép- és Észak-Amerika száraz vidékeiről származik. A leggyakrabban cserepes növényként tartott fajok a Yucca elephantipes (pálmaliliom) és a Yucca filamentosa (kerti pálmaliliom). A yucca virágzata lélegzetelállító látványt nyújt: hosszú száron fejlődő, akár 1-2 méteres, harang alakú fehér vagy krémszínű virágokból álló bugavirágzat. Ezek a virágok nemcsak gyönyörűek, de az őshazájukban fontos élelmiszernek is számítanak.

Virágzik-e a yucca Magyarországon?

A jó hír az, hogy megfelelő körülmények között a yucca hazánkban is virágzásra bírható.

Kültéri yucca virágzása:
A hazánkban is télálló fajok, mint a Yucca filamentosa, rendszeresen virágoznak kertekben, általában 3-4 éves kortól kezdve, nyár elején. Az idősebb, jól begyökeresedett példányok szinte minden évben virágot hoznak. A sikeres virágzáshoz napos, meleg helyre ültessük, jó vízelvezetésű talajba.
Figyelem: nem minden yucca faj télálló! A Yucca filamentosa akár -20°C-ot is elvisel, míg a Yucca elephantipes csak rövid ideig bírja a 0°C körüli hőmérsékletet.

Cserepes yucca virágoztatása:
A lakásban tartott yucca ritkábban virágzik, de nem lehetetlen. A virágzás előfeltételei: legalább 4-5 éves, kifejlett, egészséges növény; teljes, déli kitettségű napfény; nyáron szabadban, teraszon tartás. A cserepes yucca virágzási esélyeit növeli, ha nyáron kihelyezzük a kertbe, és hagyjuk átélni a természetes hőmérséklet-ingadozást, majd ősszel fokozatosan szoktassuk vissza a benti körülményekhez. A virágzás általában júniustól augusztusig várható.

A yucca virág kulináris felhasználása

A yucca ehető virágai különleges ízvilágot képviselnek a konyhában.

Íz és textúra:
A yucca virágok íze enyhén kesernyés, de kellemes, kissé a zöldborsóra vagy fiatal cukkini virágra emlékeztető. Textúrájuk húsos, roppanós, a szirmok kifejezetten vastag, krémes állományúak. Fontos, hogy csak a teljesen kinyílt, friss virágok fogyaszthatók, a hervadt vagy elöregedett virágok keserűek lehetnek.