A vizelet színe sok tényezőtől függ, beleértve a folyadékbevitelt és az elfogyasztott ételeket vagy gyógyszereket is. Általában az egészséges vizelet színe halványsárga.

Átlátszó

Az átlátszó vizelet jelzi, hogy lehet, túl sok vizet fogyasztott. Ezen túlmenően, ha ehhez megnövekedett szomjúságérzet is társul, fontos lehet orvoshoz fordulni, mivel a cukorbetegség jele lehet.

Halvány szalma sárga

A halvány szalma sárga vizelet az egészséges állapotot jelzi. Bizonyos élelmiszerek sötétíthetik a vizeletet, például a cékla. Fontos megjegyezni, hogy minél sötétebb a vizelet, annál erősebb lehet az illata.

Sárga

A sárga vizelet azt jelzi, hogy a szervezetnek több folyadékra van szüksége.

Szirup vagy barnás színű

Amennyiben a vizelet állaga szirupra hasonlít vagy barnás árnyalatot mutat, ez a kiszáradás előjele lehet. Ebben az esetben sürgősen növelni kell a folyadékbevitelt, hogy megelőzzük a betegségek kialakulását a szervezetben. A legtöbb májbetegség esetén a vizelet barna színűvé válhat, mivel a máj nem működik megfelelően, és a méreganyagok a vizelettel ürülnek ki, ami a barna szín okozója. A májgyulladás ebben az esetben gyakori és hosszan tartó betegséghez vezethet.

Rózsaszín és vörös

Ha a vizeleted rózsaszín vagy vörös, azonnal keresd fel az orvosodat. Ez a szín lehet belső vérzés vagy súlyos gyulladás jele, amelyet sürgősen kezelni kell. A vesekő is okozhat ilyen vizeletszínt, de húgyúti fertőzés vagy ritkábban daganat is állhat a háttérben.

Kék és zöld

A kék vagy zöld vizelet ritka, és gyakran bizonyos gyógyszerek, például a Viagra, enyhe vízhajtók és néhány antibiotikum mellékhatásaként jelentkezik. Ezek az állapotok gennyes vizeletet is okozhatnak, és bár a gyógyszer okozta, az mégsem utal jó egészségi állapotra. Azonnali orvosi vizsgálatra van szükség!

Fehéres, homályos vizelet

Fehér vagy homályos vizelet esetén a vizeletben található gyulladás vagy genny a belső gyulladás miatt jelenik meg. A vizelet állaga olyan lehet, mint egy gyümölcslé, amiben a rostok darabosan találhatók. Ennek az állapotnak gyakran nemi úton terjedő betegségek és húgyúti fertőzések az okozói. Ilyen esetben is fontos orvoshoz fordulni!