-  Honnan jött a lekvár készítés ötlete? – kérdeztem Kalán Grétát, a tulajdonost. 

- Mamka Lekvár néven 2014-ben vágtunk bele a kézműves lekvárok és szörpök készítésébe. Korábban is megleptük a barátokat és a családot érdekes, izgalmas ízvilágú lekvárokkal, és a sok dicséret után vettük a bátorságot, hogy a nagyközönség elé is kilépjünk a termékeinkkel, remélve, hogy még több embernek fognak ízleni az általunk készített finomságok. 

-   Ki áll a Mamka név mögött?

- A Mamka név az édesanyám beceneve, egy régi családi kirándulás alkalmával szerezte. Ezért mikor nevet kerestünk a termékeinknek magától értetődő volt, hogy csakis Mamka Lekvárja lehet. Azóta is ő az, aki szíve-lelke a lekvároknak, vele közösen készítjük a termékeinket és műveljük azt a földterületet, ahol az alapanyagok megteremnek. 

Még a nagyszüleim vették a kertet a Balaton-parton, ahol immáron 70 éve gazdálkodik a családunk. Itt teltek gyermekkorom hétvégéi, és azóta is ide vonz a kert szeretete. 2015-ben ez tovább bővül a barnagi otthonunkkal, ahol közel 4000 m2-en gazdálkodunk. 

- Mi vezet Benneteket a lekvárkészítés során?

- A kert szeretete mindig is meghatározta az életünket. Ezt próbáljuk konzerválni, bízva abban, hogy a kézműves termékeink által mások is megérzik, hogy a szívvel-lélekkel készített finomságok mennyivel másabbak, mint a nagyüzemi konzervek. A gyümölcs valódi ízét szeretnénk megőrizni.

A kert művelése során nem használunk vegyi anyagokat és műtrágyát sem. Így persze sokszor nem olyan gyümölcstermést kapunk, amit szeretnénk, de számunkra fontosabb a természetesség, mint a nagy terméshozam. Ugyanígy a befőzés során sem használunk tartósítószereket, sem adalékanyagokat. Termékeinket tradicionális befőzési technikával, cukor felhasználásával készítjük, úgy ahogy azt nagymamáink is tették, csak egy picit már modernebb eszközökkel.

- A tradicionális vagy a különlegesebb ízeket keressék a vevők nálatok?

- Lekvármanufaktúránkban mindkét irányt követjük: egyrészt hagyományos lekvárokat készítünk, mint amilyen például a sárgabarack, a málna, az eper, az alma vagy a szilvalekvár.  Viszont nagyon szeretünk kísérletezni érdekes, izgalmas kombinációkkal is. Ilyen például a vörösboros cseresznye lekvár vagy az étcsokis cékla lekvár.

De említhetném az orgona, az ibolya, valamint a levendula szörpöt is. Nagyon kedveltek a fűszer-és gyógynövényekből készült szörpjeink is, például a kakukkfű, zsálya, citromfű vagy az oregánó szörp.

Sokat járunk kirándulni, így termékpalettánkban megtalálhatóak a vadon termő gyümölcsök is. Készítünk som, vadszeder, csipkebogyó, galagonya és naspolya lekvárt is.

Igazából minden, amivel a természet megajándékoz minket, abból mi lekvárt főzünk.

Hol érhetik el a vevők a termékeiteket?

Nagyon szívesen látunk bárkit a barnagi kis Szörpöldénkben, ahol meg is kóstolhatóak szörpjeink, de akár online is megrendelhetik a www.mamka-lekvar.hu honlapunkról a nekik tetsző termékeket és természetesen viszonteladóinkon keresztül is ott vagyunk a nagyobb városokban. De szívesen vezetjük körbe vendégeinket a birtokon és ha hosszabb időt töltenének nálunk, annak sincs akadálya. Tematikus programjainkon az együtt alkotás örömét is megtapasztalhatják.

Míg beszélgetünk, nekem már van szerencsém megkóstolni azt a pohár frissítő Mamka szörpöt - és közben azt is megtudom, hogy az egész család bekapcsolódik a munkába. Ha kell címkéznek, üveget mosnak vagy pakolnak, gyümölcsöt szednek vagy a nagyobbak már besegítenek a Szörpöldében is.

– Szeretnénk, ha az emberek egy picit beleláthatnának ebbe az egészbe, mert azt veszem észre, hogy nagyon sokan elfelejtették már azt a tudást, ami nagyanyáinknak természetes volt.  Szeretnénk ezeket visszahozni, hogy ne féljenek nekiállni a befőzésnek vagy szörpkészítésnek, mert igaz, hogy néha macerás egy kicsit, de nincs annál jobb érzés, ha pontosan tudjuk, hogy mit eszünk és mit iszunk– teszi még hozzá befejezésül Gréta.