Az alapok
A tökéletes dijoni mustár lelke a megfelelő alapanyagokban rejlik. Szükségünk lesz egyenlő arányban sárga és barna mustármagra - ezek együtt adják azt a karakteres ízt, ami miatt a dijoni olyan különleges. A másik kulcsfontosságú összetevő a száraz fehérbor, amiből érdemes jó minőségű francia bort választani. A mustármagokat ebben és ugyanennyi fehérborecetben fogjuk áztatni. Az ízesítéshez só, őrölt fehérbors és egy csipet szerecsendió teszi teljessé a kompozíciót.
Egyszerűbb, mint gondolnád
A készítés folyamata meglepően egyszerű, bár némi türelmet igényel. Este áztassuk be a mustármagokat a borba és az ecetbe - reggelre szépen megpuhulnak és megduzzadnak. Ezután már csak annyi dolgunk van, hogy az egészet alaposan összeturmixoljuk a fűszerekkel együtt, amíg selymes állagú nem lesz. Ha túl sűrűnek találjuk, egy kevés forró vízzel könnyedén állíthatunk az állagán. Ne ijedjünk meg, ha az első kóstolásnál nagyon csípősnek érezzük - ez a csípősség 1-2 nap alatt szépen megszelídül, ahogy a mustár érik.
A tökéletes mustár titka
A siker kulcsa a minőségi alapanyagokban és a türelemben rejlik. Fontos, hogy friss mustármagot használjunk, mert a régi magokból készült mustár sosem lesz olyan aromás. A bor kiválasztására is érdemes időt szánni - egy jó minőségű száraz fehérbor jelentősen hozzájárul a végső ízélményhez. A frissen készült mustárt tiszta, száraz üvegbe töltve, hűtőben tároljuk, ahol 2-3 hónapig megőrzi minőségét.
Kreatív variációk
Ha már magabiztosan megy az alaprecept, érdemes kísérletezni különböző ízesítésekkel. Egy kis méz hozzáadásával mézes-dijoni mustárt készíthetünk, de izgalmas változatot kapunk friss zöldfűszerekkel, például tárkonnyal és snidlinggel gazdagítva is. A fokhagymás verzió különösen jól illik sültekhez, míg az extra borsosra készített változat igazi ínyenceknek való.
Felhasználás a konyhában
A házi dijoni mustár sokoldalúságával hamar a konyhánk egyik alapvető fűszerévé válhat. Kiváló választás szendvicsekhez, de salátaöntetekhez is remek alap. Grillezett vagy hideg sültekhez tálalva pedig igazi gasztronómiai élménnyé varázsolja az étkezést. A legfontosabb, hogy merjünk kísérletezni vele, és megtalálni a számunkra tökéletes változatot.