Ezek  porszemcsék formájában lassan felhalmozódhatnak a testünkben, kezdetben csak allergiás reakciókat okozva, de hosszú távon különféle betegségek kiváltói lehetnek. Azonban vannak olyan szobanövények is, amelyek képesek megtisztítani a beltéri levegőt a szennyeződésektől. Leveleik úgynevezett biológiai szűrőként működnek, mivel elnyelik a káros anyagokat és közben oxigént termelnek.

Nézzük, melyek a leginkább hasznos növények

Sugárarália vagy Schefflera - Különösen ajánlott olyan helyiségekben tartani, ahol dohányoznak, mivel hatékonyan elnyeli és semlegesíti a cigaretta által kibocsátott nikotint és kátrányt. Nem igényel sok gondoskodást, de kedveli a napfényt, és nem szabad túlzottan megöntözni.

 

Szobai futóka vagy Epipremnum aureum - Leginkább a benzolt tisztítja meg a levegőből, mivel széles levelei gyorsan elnyelik ezt a káros anyagot. Ez a növény könnyen nevelhető és alacsony karbantartást igényel, valamint más mérgező anyagokat is elnyel.

 

Dracéna - Hatékonyan semlegesíti a formaldehideket, amelyek gyakran előfordulnak a műanyagok és fertőtlenítőszerek gyártásában. Kedveli a fényt, de nem szabad közvetlen napsütésnek kitenni, mivel a levelek elszáradhatnak.

 

Csokrosinda vagy Chlorophytum Comosum - Több ablak dekorációjaként is szolgálhat és nagy mennyiségben elnyeli a káros gázokat. Szereti a sok fényt, és könnyen szaporítható.

 

Gyompálma vagy Chamaedorea eegans - Nagy mennyiségben elnyeli a káros anyagokat, különösen azokat, amelyeket a műanyagok kibocsátanak. Ezenkívül párásítja is a beltéri levegőt.

 

Borostyán vagy Hedera helix - Az egyik legjobb légtisztító növény, mivel elnyeli a benzolt, formaldehideket és xilolt is.