Számos egészségügyi előnnyel is rendelkezik. Az eper gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban, amelyek hozzájárulnak az egészségünk megőrzéséhez. Emellett alacsony kalóriatartalma és magas rosttartalma miatt ideális választás lehet azok számára, akik súlyukra és emésztésükre szeretnének odafigyelni.
Ebben a cikkben az eper hét legfontosabb, tudományosan is igazolt gyógyhatásával foglalkozunk.

„Az eper egy antioxidáns erőmű” – mondja Jenna Volpe kutatóorvos,  aki a texasi Austinban praktizál. A szamócának mindenképpen helye van a kiegyensúlyozott étrendben, hiszen az egészségügyi előnyök széles skáláját kínálja, kezdve a szív- és érrendszeri támogatástól és a gyulladás csökkentésétől a rák elleni védelemig, egészségesebb bélrendszerig és még sok másig. Az USDA adatai szerint az eperben található néhány antioxidáns közé tartozik a C-vitamin, valamint a karotinoidok, a lutein és a karotin. Ráadásul az eper jó forrása más vitaminoknak, ásványi anyagoknak és rostoknak is.

Az eper szezonja tavasszal és nyáron van, ekkor a leglédúsabb és ilyenkor a legmagasabb a hatóanyag tartalma is, de konzerv, a fagyasztva szárított és fagyasztott eper egész évben kapható. A szezonon kívüli hónapokban ezeket is érdemes fogyasztani, de lehetőleg kerüljük a cukrozott változatokat. Valójában például a turmixba dobott fagyasztott eper még ízesebb is lehet, mint a friss, mivel a fagyasztott gyümölcsöt az érettségének csúcsán szedik le. Vizsgálatok szerint a szamóca fagyasztása őrzi meg a legjobban a hőn áhított antioxidánsait.