Az allergia a szervezettünk, immunrendszerünk fokozott válaszreakciója egy ártalmatlan anyaggal szemben. Abban az esetben, ha ez az anyag, ami leggyakrabban pollen vagy por, érintkezik a nyálkahártyával, a szervezetünk egy hisztamin nevű fehérjét kezd el termelni. Nos, ez a fehérje okozza az összes kellemetlen allergiás tünetet. Az antihisztaminok azonban képesek blokkolni a felszabadult hisztaminok hatását.
Nézzük, melyek a bizonyítottan hatékony természetes antihisztaminok:
A csalán ősidők óta, már az ókori görögök óta ismert és alkalmazott gyógynövény, felsorolni is nehéz a gyógyhatását: tisztít, salaktalanít, gyulladást csökkent, lázat csillapít és a közelmúltban egy vizsgálat azt is bebizonyította, hogy a szénanáthás betegek kezelésében is szerepet kaphat. Már napi 300 mg szárított csallán a vizsgálatban résztvevők 58%-a szerint enyhítette a szénanátha tüneteit.
A csalán talán az egyik legjobb választás lehet a kezdeti allergiás tünetek enyhítésében. Gazdag karotinban, K-vitaminban és qercetinben is.
A quercetin és glikozidjai a növényvilágban széleskörűen elterjedt molekulák. A quercetin a flavonoidok, azon belül pedig a flavonolok közé tartozó molekula. Hazai viszonyok között is számos természetes forrásból hozzájutunk. Az egyik legelterjedtebb az almafélék és bogyós gyümölcsök (szeder, áfonya), de nagy mennyiségben fordul elő még például paradicsomban, a szőlőben, hagymafélékben, brokkoliban, teában, kávéban, csokoládéban, vörösborban és diófélékben, kapribogyóban is.
Ez a flavonoid képes megakadályozni a hisztamin felszabadulását a szervezetben, ezért bizonyítottan hatékony természetes antihisztamin.
Japán kutatók vizsgálati alapján bebizonyosodott, hogy a direkt gyulladásgátló hatása mellett a quercetin indirekt útvonalon is ellene hat a gyulladásos folyamatoknak
Napi 500 mg quercetin bevitelétől számíthatunk 4,5 Hgmm szisztolés és 3 Hgmm diasztolés nyomás csökkenésre.
A bromelin (bromelain) az ananászban található kéntartalmú, fehérjebontó enzimcsoport. A bromelin a fehérjebontás katalizátoraként működik és segítségével a fehérjék aminosavakra bomlanak.
Igen erős gyulladásgátló, fájdalomcsillapító, duzzadáscsökkentő hatása miatt vált ismertté. Jelentős nyákoldó hatása van és enyhíti az orrdugulást, így enyhítheti a szénanátha következtében fellépő gyulladást és duzzanatot is. Arcüreggyulladásnál is javasolt a fokozott napi bevitele.
A kutatások alapján az L-metionin egy kéntartalmú esszenciális aminosav, amelyet a szervezetnek az étrendből kell beszereznie. Az L-metionin felgyorsítja a hisztamin lebomlását, ezért allergiák kezelésére használják.
Az ajurvéda tudománya a mai napig a szezonális allergiák okának a fiziológiai egyensúlytalanságokat tartja. Javasolják a melegítő fűszerek alkalmazását az AGNI – emésztő tűz – élénkítésére, mint pl.: fekete bors, hosszú bors és gyömbér kombinációja.
Mi elhoztuk önnek valamennyi hatóanyagot egy kapszulában!
Az Allergy Balance kizárólag természetes növényi anti-hisztaminokat tartalmazó készítmény, növényi kapszulába zárva, de nem becsüljük le a természet erejét! Az allergiás tünetek megjelenése előtt és alatt alkalmazható. A több ezer éves tapasztalatokat és a modern tudomány által bizonyított hatóanyagok szinergikus, egymást erősítő hatása adja a természetes megoldást.
Tapasztalataink szerint rendkívül nagy segítséget jelent az allergiás tünetektől szenvedőknek egy régi hagyományon alapuló rendkívül hatékony sóterápia.
A lézerrel szabályzott száraz sóterápia a valódi sóbányák mikroklímáját reprodukálja. A rendkívül finomra őrölt, speciális, magas tisztaságú gyógyászati hatóanyag a legkisebb hörgőket is eléri, így az alsó légutakban is jótékonyan hat. A terápiát az allergiaszezon előtt érdemes igénybe venni. Egy kúra 15-20 alkalom amit célszerű évente megismételni. A sóterápia a gyerekek tünetein is segít, és már csecsemő kortól alkalmazható.
Péterfia Éva
Egészségfejlesztési szakértő, egészségügyi szakoktató