1. Kerüld a cukrot
Kerüld a cukrot, amennyire csak lehetséges, és ragaszkodj az alacsonyabb szénhidráttartalmú étrendhez. Ha teheted, ne fogyassz feldolgozott cukrokat és magas keményítőtartalmú ételeket, mint a burgonya, a rizs, és a magas cukortartalmú gyümölcsök.
A zöldségekből is válaszd inkább az alacsony keményítőtartalmúakat: brokkolit, karfiolt, kelkáposztát, zellert, spárgát, fokhagymát, hagymát, gombát, uborkát.
Ha teheted, fogyassz fűvel táplált és bio állati termékeket és sok egészséges zsírt (avokádó, olívabogyó, olívaolaj, kókuszolaj). Ugyanis stabilizálják a vércukorszintet, és javítják az immunrendszer egészségét.
2. Fogyassz C-vitaminban gazdag ételeket
Egyél alacsony cukortartalmú, teljes értékű C-vitamint, például paprikát, brokkolit, citromot, lime-ot és zöld leveles zöldségeket, hogy fenntartsd a szervezet megfelelő C-vitamin szintjét. Ezeket az élelmiszereket a legtöbb étkezésnek tartalmaznia kell. Érdemes meleg citromos vizet is inni, amely nemcsak a szükséges C-vitamint biztosítja, hanem az egészséges emésztést is remekül támogatja.
Illessz kvercetinben gazdag élelmiszereket (hagyma, bodza, áfonya, paprika, kelkáposzta) is az étrendedbe. A kvercetin egy bioflavonoid, amely a C-vitaminnal együttműködve támogatja az immunrendszert.
3. Egészítsd ki a természetes C-vitamin bevitelt
A C-vitamin antihisztaminként fontos összetevője a sérült szövetekre adott gyulladásos válaszok szabályozásának. Segít a fertőzésekre és allergiákra adott hipergyulladásos reakciók szabályozásában is.
Ezért érdemes a természetes, élelmiszerrel történő C-vitamin bevitelt kiegészíteni (főleg azokban az évszakokban, amikor helyben nem terem meg a C-vitaminban gazdag zöldség és gyümölcs). A választásnál a legfontosabb szempont, hogy a kiegészítésképpen fogyasztott C-vitamin természetes eredetű legyen, és szerves formában jusson a szervezetbe. Különben nagyon csekély mértékben hasznosul. Erre a célra tökéletesen megfelelnek a myCosmofood gyümölcs- és zöldségkristály keverékei, amelyek a kíméletesen feldolgozott zöldségek és gyümölcsök valamennyi összetevőjét szerves formában tartalmazzák.
További előnyük, hogy a C-vitamin mellett citrus bioflavonoidokat, és P-vitamint (rutin) is tartalmaznak, melyek kombinációja egyedülállóan javítja az immunitást, támogatja a mellékvese egészségét, és ez a szinergia segít a hajszálerek áteresztőképességének javításában is, így több oxigén jut a sejtekhez.
4. Időszakos böjt
Az időszakos böjt egy olyan stratégia, amely magában foglal egy böjti időszakot (jellemzően 12-24 óra), amikor semmit nem eszünk. Ezt az időszakot pedig egy evési időszak követi. A böjt stabilizálja a vércukorszintet, fokozza az autofágiát és a sejtmegújulást, és levezeti a stresszt az emésztőrendszerről, ami több energiát szabadít fel az immunrendszer működéséhez, a gyógyuláshoz és a genetikai helyreállításhoz.
5. Növeld a glutation szintet
A glutationnak, amelyet általában „a legfontosabb antioxidánsként” emlegetnek, alapvető szerepe van a C- és E-vitaminok aktív formájának fenntartásában. Megvédi a sejteket a szabad gyököktől, és helyreállítja a szabad gyökök által okozott károkat.
Remek természetes forrásai a grapefruit, a dinnye, az őszibarack, a spenót, az avokádó és a spárga. Emellett érdemes kénben gazdag ételeket (marhahús, hal, baromfi, brokkoli, kelbimbó, karfiol, kelkáposzta) is felvenned az étrendedbe, mert a glutation szintéziséhez kénre van szükség.
A kén mellett még a szelén az, amelyre feltétlenül szükség van a glutation aktivitásához, amit a marhahúsban, a csirkében, a belsőségekben, a túróban, a barna rizsben és a brazil dióban is megtalálhatunk nagyobb mennyiségben.
Tedd meg, amit lehet, és töltsd fel a C-vitamin raktáraidat a gyümölcs- és zöldségkristályokkal!