Aki már ismeri a szuperforró paprikák világát, annak biztosan ismerős ez a név. A PuckerButt Pepper Company vezetője 2013-ban már egyszer megdöntötte a világcsúcsot a Carolina Reaperrel. A Pepper X azonban nem hirtelenötlet eredménye. Currie már évekkel korábban dolgozott rajta, csak addig finomította a nemesítést, amíg teljesen biztos nem lett abban, hogy ez lesz az új mérce.

Az eredmény sokkoló. A jalapeño körülbelül 2500-8000 SHU között mozog, a habanero 100 000-350 000 SHU, a ghost pepper pedig 800 000-1 000 000 SHU közötti értéket képvisel. A Pepper X esetében viszont teljesen más nagyságrendről beszélünk. Currie első kóstolása után tíz percig nem tudott megszólalni, a hatás pedig több mint egy órán keresztül érezhető maradt.

Hogyan mérik a chili erősségét?

A Scoville-skála segítségével határozzák meg, mennyi kapszaicin található egy adott paprikafajtában. Ez az a vegyület, amely felelős a csípős érzésért. A modern mérésnél laboratóriumi környezetben kémiai analízissel pontosan megállapítják a kapszaicin mennyiségét, majd ezt átváltják Scoville Heat Unitokra.

A szuperforró paprikák esetében azonban bonyolultabb a helyzet. Ugyanazon a növényen is eltérő értékeket mérhetünk a termőkörülményektől függően. Ezért több mintát vizsgálnak meg, és az átlagos értéket tekintik hivatalosnak. A Pepper X-nél voltak olyan egyedi termések, amelyek 3 180 000 SHU-t is elértek, de a világrekord az átlagos mérésre vonatkozik.

2023 októberében a Guinness World Records hivatalosan is elismerte a Pepper X-et, mint a világ legerősebb chilipaprикáját. Currie ezzel már másodszor került a csúcsra.

Ez nem gasztronómia, hanem extrémitás

Ezeket a paprikákat senki sem azért nemesíti, hogy aztán mindennapi ételekhez használják. Egy egész Pepper X a fazékban inkább katasztrófát okozna, mint élvezetet. Ezeket show paprikáknak nevezzük, mert a lényegük a határok feszegetése, a rekordok döntögetése és a figyelem felkeltése.

Az utóbbi években komoly közösség alakult ki a szuperforró chilik köré. A Hot Ones című YouTube műsor, ahol hírességek egyre erősebb szószokat próbálnak végig az interjú során, milliós közönséget vonz. Chili evő bajnokságok, közösségi média kihívások, gyűjtők, akik a világ legextrémebb termékeit keresik. A Pepper X ebbe a világba illeszkedik.

Currie egyébként nem árulja el a pontos genetikai összetételt. Titokban tartja, milyen fajták keresztezéséből született meg ez a rekorder, mert fél attól, hogy mások lemásolják vagy továbbfejlesztik. A versengés része, hogy az élmezőnyben maradáshoz védeni kell a tudást.

A Pepper X nagyon veszélyes lehet

A Pepper X fogyasztása komoly testi reakciókat vált ki. A kapszaicin ilyen mennyiségben azonnali hányingert, gyomorégést, izzadást, szapora szívverést okozhat. Currie saját tapasztalata szerint a kóstolás után fájt a szeme, a füle, és úgy érezte, mintha a feje szétrobban.

A szélsőséges csípősség vérnyomás emelkedést, hányást, hasmenést okozhat. Chili evő versenyeken már előfordult, hogy résztvevőket kórházba kellett szállítani, mert a testük nem bírta feldolgozni a sokk mennyiségű kapszaicint. A legtöbb ember számára ez nem élvezet, hanem fizikai megpróbáltatás.

Persze mindig akadnak bátrak, akik ki akarják próbálni magukat. A videómegosztó platformok tele vannak olyan felvételekkel, ahol emberek teljes Pepper X paprikát esznek meg. A reakcióik néha szórakoztatóak, de ugyanakkor ijesztőek is. Sokan azonnal megbánják a döntést.

 

A Pepper X tehát inkább szimbólum. Megmutatja, meddig juthat el a növénynemesítés, és milyen extrém eredményeket lehet elérni. Currie pedig tovább dolgozik, és senki sem tudja, mi lehet a következő lépés.

Akik viszont szeretnék élvezni a chilik változatosságát anélkül, hogy túlélési próbán esnének át, azoknak érdemes a chilion.hu kínálatát megnézni. Ott minden szinthez találunk megfelelő terméket, legyünk kezdők vagy haladók. A lényeg, hogy a csípősség élmény maradjon, ne pedig fájdalmas emlék.