Az édesburgonyának a hagyományos burgonyához nem sok köze van. Sokkal egészségesebb, mert a hétköznapi burgonyával ellentétben, nem emeli meg a vércukorszintet, így nem hizlal.
Pozitív hatásai:
- Béta-karotinban, ásványi anyagokban gazdag.
- Magas C-vitamin tartalmú.
- Fehérje és magnézium tartalma miatt az izmok építésére és működésére kedvező hatással van.
- Erősíti az immunrendszert.
- Serkenti az emésztést.
- Cukorbetegek, emésztési problémákkal küszködőknek különösen ajánlott.
Édesburgonyából számtalan étel készíthető. Íme egy pár ötlet:
Édesburgonya turmix - Kiváló napindító! Tartalmas, egészséges - és csodaszép a színe is.
Hozzávalók:
- 1 db kisebb édesburgonya
- 2 db banán
- 3 dl tej vagy mandulatej
- fahéj, gyömbér
A felkockázott édesburgonyát puhára főzzük. Miután kihűlt. a többi alapanyaggal egy shakerben összeturmixoljuk.
Édesburgonya "pirítós"
Csak szeletelj fel egy édesburgonyát, süsd meg a sütőben, és tedd rá friss alapanyagokat. Ilyen egyszerű!
Készítheted normál sütőben vagy forró levegős sütőben. Érdemes egy kevés olívaolajjal megkenni mindkét oldalát!
10-15 perc alatt elkészül - attól függ, milyen vastag. Akkor jó, ha már kicsit megbarnul sütés közben.
A feltéteket ízlés szerint válogathatod: lehet avokádós, tojásos, sonkás, lazacos, magvas, krémsajtos, stb.
Édesburgonya chips
Hozzávalók:
- 3-4 db nagyobb édesburgonya
- olívaolaj
- só, bors, chili, borsikafű
- tejföl, fokhagyma (a mártogatóshoz)
Hasábokra vágjuk az édesburgonyát. Beletesszük egy edénybe, meglocsoljuk olíva olajjal és megszórjuk fűszerekkel. Átforgatjuk, majd egy sütőpapíron szépen elrendezzük, és mehet a sütőbe. 200 fokon sütjük. Először megpuhul, majd ropogóssá, barnás színűvé kezd válni. Ekkor jó!
Mártogatós készítünk hozzá - pl. fokhagymás tejfölt.
Édesburgonya gofri
Hozzávalók:
- 1,5 bögre búzaliszt
- 1 bögre zabliszt
- 3 tk. sütőpor
- 1 tk. fahéj
- 1/4 tk só
- 2 tojás
- 1 bögre tej
- 1/2 bögre natúr joghurt
- 3 evőkanál kókuszolaj vagy vaj
- 10-12 dkg édesburgonya püré
- 2 evőkanál barna cukor
Egy nagy tálba keverjük össze a lisztet, a zablisztet, a sütőport, a fahéjat és a sót. A tojást, a tejet, a joghurtot, az olajat, a pürét és a barna cukrot mindaddig keverjük, amíg egységes masszát nem kapunk. Hagyjuk állni 10 percig.
Ha a tészta túl sűrű, adjunk hozzá 1-2 evőkanál tejet.
A kapott tésztából 2 evőkanálnyit kókuszolajjal vagy vajjal vékonyan megkent gofrisütőbe helyezünk. A fedelét lecsukva pár percig sütjük, míg meg nem kapjuk a kívánt „gofri” állagot.
TIPP: Édesburgonya helyett használhatunk almát, körtét vagy sütőtököt is.