Az édesburgonyának a hagyományos burgonyához nem sok köze van. Sokkal egészségesebb, mert a hétköznapi burgonyával ellentétben, nem emeli meg a vércukorszintet, így nem hizlal.

Pozitív hatásai:

  • Béta-karotinban, ásványi anyagokban gazdag.
  • Magas C-vitamin tartalmú.
  • Fehérje és magnézium tartalma miatt az izmok építésére és működésére kedvező hatással van.
  • Erősíti az immunrendszert.
  • Serkenti az emésztést.
  • Cukorbetegek, emésztési problémákkal küszködőknek különösen ajánlott.

Édesburgonyából számtalan étel készíthető. Íme egy pár ötlet:

Édesburgonya turmix - Kiváló napindító! Tartalmas, egészséges - és csodaszép a színe is.

Hozzávalók:

  • 1 db kisebb édesburgonya
  • 2 db banán
  • 3 dl tej vagy mandulatej
  • fahéj, gyömbér

A felkockázott édesburgonyát puhára főzzük. Miután kihűlt. a többi alapanyaggal egy shakerben összeturmixoljuk.

Édesburgonya "pirítós"

Csak szeletelj fel egy édesburgonyát, süsd meg a sütőben, és tedd rá friss alapanyagokat. Ilyen egyszerű!

Készítheted normál sütőben vagy forró levegős sütőben. Érdemes egy kevés olívaolajjal megkenni mindkét oldalát!

10-15 perc alatt elkészül - attól függ, milyen vastag. Akkor jó, ha már kicsit megbarnul sütés közben.

A feltéteket ízlés szerint válogathatod: lehet avokádós, tojásos, sonkás, lazacos, magvas, krémsajtos, stb. 

Édesburgonya chips

Hozzávalók:

  • 3-4 db nagyobb édesburgonya
  • olívaolaj
  • só, bors, chili, borsikafű
  • tejföl, fokhagyma (a mártogatóshoz)

Hasábokra vágjuk az édesburgonyát. Beletesszük egy edénybe, meglocsoljuk olíva olajjal és megszórjuk fűszerekkel. Átforgatjuk, majd egy sütőpapíron szépen elrendezzük, és mehet a sütőbe. 200 fokon sütjük. Először megpuhul, majd ropogóssá, barnás színűvé kezd válni. Ekkor jó!

Mártogatós készítünk hozzá - pl. fokhagymás tejfölt. 

Édesburgonya gofri

Hozzávalók:

  • 1,5 bögre búzaliszt 
  • 1 bögre zabliszt
  • 3 tk. sütőpor
  • 1 tk. fahéj
  • 1/4 tk só
  • 2 tojás
  • 1 bögre tej
  • 1/2 bögre natúr joghurt
  • 3 evőkanál kókuszolaj vagy vaj
  • 10-12 dkg édesburgonya püré
  • 2 evőkanál barna cukor

Egy nagy tálba keverjük össze a lisztet, a zablisztet, a sütőport, a fahéjat és a sót. A tojást, a tejet, a joghurtot, az olajat, a pürét és a barna cukrot mindaddig keverjük, amíg egységes masszát nem kapunk. Hagyjuk állni 10 percig.

Ha a tészta túl sűrű, adjunk hozzá 1-2 evőkanál tejet.

A kapott tésztából 2 evőkanálnyit kókuszolajjal vagy vajjal vékonyan megkent gofrisütőbe helyezünk. A fedelét lecsukva pár percig sütjük, míg meg nem kapjuk a kívánt „gofri” állagot.

TIPP: Édesburgonya helyett használhatunk almát, körtét vagy sütőtököt is.