A szaglás és az egészség kapcsolatát sokszor alábecsülik, habár egyre több tanulmányban olvasható, hogy a gyengülő szaglási képesség előjele lehet a Parkinson-kórnak és akár a korai elhalálozásnak is – olvasható a New Scientist tudományos magazinban. Hongei Chen és kollégái a Michigani Egyetemről több mint kétezer embert vizsgáltak.

Mindegyikükkel egy tesztet végeztettek el, melyben 12 egyszerű szagot kellett felismerniük. A minták között megtalálható volt például a fahéj, a citrom, a benzin vagy a cigaretta. A kutatócsoport a teszt után további 13 évig követte végig a tesztalanyok életét.

Elemezve az adatokat, a csapat arra jött rá, hogy a gyengébb szaglásúak elhalálozása erősen összefüggött a Parkinson-kórral és a demenciával.
A kutatók úgy gondolták, hogy a szaglás romlása csökkentheti az ember étkezési kedvét, ami pedig súlyvesztéshez és romló egészségi állapothoz vezet. Kimutatták, hogy a testsúlycsökkenés, a demencia és a Parkinson-kór együttes megléte a gyengülő szaglással összefüggésben 30 százalékát magyarázza meg a magasabb elhalálozásnak.