A citom húsa és héja

A citrom héja limonén- és citráltartalmú illóolajat tartalmaz, a gyümölcshús pedig C-vitaminban, flavonoidokban, karotinoidokban és kumarinokban gazdag. A héjban ezenkívül pektin is található, amelynek gélesítő hatása van, és a koleszterinszintet is jótékonyan befolyásolja. A citromlé segíti a máj és az epe működését, és a széles körben elterjedt vélemény ellenére, nem okoz savasodást a szervezetben. Sőt, emésztéskor a citromsav bázikus káliumkarbonáttá alakul, amely a savakat semlegesíti, és a szervezetet némileg savtalanítja.

A citrom összehúzó hatása révén enyhíti a hasmenést és a vérzéseket és hozzájárul a citromlé bőrápoló hatásához. A citromlé és olaj még a narancsbőr kezelésében is hatékony. A citromlé orr- és fogínyvérzés esetén is segít.Magas C-vitamin-tartalmának köszönhetően a citromlé gyorsítja a gyógyulási folyamatot, és aktiválja a szervezet védekezőrendszerét. Vízzel keverve a citromlé jó gargarizáló oldat rekedtség, valamint torok- és mandulagyulladás esetére.
A C-vitamin megvédi a test sejtjeit az oxidációtól, és megakadályozza a káros szabad gyökök keletkezését.