A káros ízfokozókat és tartósítószert tartalmaz, és még ki tudja mennyi egészségtelen anyagot. Ráadásul valljuk be, jellegzetes "zacskósleves" utóíze is van. De nem kell lemondanunk a leveskocka használatáról, ha egészségesebben szeretnénk főzni, mert hihetetlenül egyszerűen elkészíthetjük otthon, saját magunk.
Két változat is van: a fagyasztóban tárolható, illetve a konyhaszekrényben tartható variáció.
Az alap mindkét esetben ugyanaz:
Kb 1/2 kg vegyes leveszöldség kell hozzá ízlés szerint. Én úgy állítottam össze, mintha húslevest főznék:
5 nagyobb sárgarépa, 5 petrezselyem, egy fél zellergumó, egy fél karalábé.
Ehhez jönnek a zöldfűszerek:
Egy kis csokor petrezselyem, 5 darab zellerszár, pár szál lestyán. Majd két fej vöröshagyma és 8-10 gerezd fokhagyma.
A hozzávalókat nyersen darabokra vágjuk, és robotgépben apróra daráljuk. Ügyeljünk, hogy nagy darabok ne legyenek benne.
Ezt az alapot ezután kétféleképpen készíthetjük el:
Fagyasztós változat:
• Egy nagyobb lábasban 1,5 deciliternyi zsiradékot hevítünk. Ez lehet olívaolaj, napraforgó olaj, de a legfinomabb kacsa vagy sertészsírral.
• Ebbe rakjuk a zöldséges masszát, fűszerezzük, ízlés szerint bors, kurkuma, őrölt fűszerkömény stb. A só ebben a recepteben nem fontos, bár az ízek intenzívebbek lesznek tőle.
• Ha megpárolódott massza, hagyjuk kihűlni. Jégkocka tartókba töltjük, és a fagyasztóban tároljuk. Ha jól záródó befőttes üvegben tároljuk, a hűtőszekrényben is eltarthatjuk 3-4 hétig.
A hűtés nélkül tartható változat:
•A ledarált zöldségeket nem főzzük meg, egy tálban összekeverjük 1,5 deciliternyi zsiradékkal. Lehet olíva olaj, napraforgó olaj, sertészsír vagy kacsazsír. Hozzáadjuk a fűszereket, ízles szerint bors, kurkuma, • őrölt fűszerkömény, és a végén 150 gramm sót, (a sónak fontos szerepe van,ne csökkentsük a mennyiségét, hiszen ez fogja tartósítani a kockát) .
• Ne ijedjünk meg a só mennyiségétől, nem lesz túl sós a leveskocka.
• A keveréket sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, kb 1 cm vastagon.
• 4 órán át 80 fokon szárítjuk a sütőben. Ez idő alatt a só felszívja a nedvességet és a zöldségek megpuhulnak.
• Miután kihűlt, kockákra vágjuk és száraz helyen dobozokban tárolhatjuk.
• Hűtés nélkül 3-5 hónapig eláll.