A tiszta só kémiailag NatriumClorid (NaCl). A szervezet működéséhez nélkülözhetetlen a Natrium, de ügyelni kell a bevitel során a megfelelő arányokra. Az élelmiszeripar a feldolgozás során sok adalékanyagot használ fel, ami lehetővé teszi, hogy ne álljon össze a só. Emlékszem gyerekkoromban még rizsszemet tettünk a sószóróba, hogy ne csomósodjon, és lehessen vele az aztalnál is sózni. Ma már erre nincs szükség. A só tulajdonsága nem változott, de a feldolgozás során hozzáadott összetevők megváltoztatják a környezeti hatásokra adott reakcióit.
Miért szükséges a sófogyasztás?
Magának a NaCl-nak nagy szerepe van a szervezet folyadékháztartásának szabályozásában, valamint az ideg- és izomműködésben is. Ugyanakkor a túlzott Natrium bevitel eltolja a szervezetben lévő ásványi anyagok, elsőrorban a Kálium arányát. Ennek a két ásványi anyagnak az aránya jelentősen befolyásolja a sejtek folyadék- és elektrolit egyensúlyát.
Olvass tovább!
A teljes cikk elolvasásához online előfizetés szükséges.
Miről szól még a cikk:
- Hogyan befolyásolja az étkezésünk az ásványi anyagok arányát?
- Mit okoz a túlzott nátrium- és kálium-fogyasztás?
- Létezik-e jó összetételű só?
Most rendkívűli kedvezménnyel, ide kattintva Előfizetek
Az egy éves előfizetés a digitális Zöld Újságra csak 990!
Mit tartalmaz az előfizetés?
- A havonta megjelenő digitális Zöld Újság magazint 12 hónapont keresztül.
- Zöld Újság digitális lapszámainak archívumát.
- Hozzáférést a kiemelt cikkekhez.
- Heti egy hirlevelet.
- Partnereink által felajánlott exkluzív kedvezményeket, kuponokat.
Már előfizető vagyok, bejelentkezem.