A tudományos kutatások szerint a betegségek több mint 90%-a visszavezethető a bélflóra eltéréseihez. A helytelen táplálkozás, antibiotikumok, gyógyszeres kezelés diszbiózishoz vezethet, melynek tünetei puffadás, hasfájás, hasmenés vagy ellenkezőleg, székrekedés. 
Az ételintoleranciák közül a tejcukor érzékenység, (laktóz intolerancia) vagy a liszt (glutén) érzékenység már sokak által ismert. A hisztamin intolerancia viszonylag újonnan felismert területe az ételintoleranciáknak. Sokakat érint ez a kellemetlen, tartósan megmaradó, változatos tünetekkel járó, étkezést követő tünetegyüttes.  

 Mi áll a hisztamin érzékenység hátterében? 

A hisztamin lebontásában a bélfalban termelődő DAO (Di-Amino Oxidáz) enzim játszik szerepet. Ha a szervezetünkben nincs vagy nem elegendő mennyiségű a DAO enzim, a hisztamin nem bomlik le és magas szintje felel a tünetekért. A hisztamin a fehérvérsejtekben és a hízósejtekben normálisan is termelődik. A szervezet számára veszélyesnek ítélt hatásokra a sejtekből tömegesen szabadul fel és gyulladásra, allergiára jellemző folyamatokat indít el. Fokozódik az erek átjárhatósága, a nyálkaképződés, viszkető érzés, fájdalom jelentkezik. A hisztamin pozitív hatásai: segíti a gyomorsav termelődését, szabályozza az alvás-ébrenlétet, serkenti az agyműködést. 

 Milyen tünetek jellemzik a hisztamin intoleranciát?