Érett birsalmákat válasszunk, amiket először átdörzsölünk egy dörzsiszivaccsal, hogy a ragacsos pihék is lejöjjenek, majd egy rövid nyelű, nagyon éles késsel meghámozzuk. Vigyázat, a birsalma még éretten is nagyon kemény, nehéz vele bánni.
Hozzávalók:
3-4 kg birsalma
10 dkg cukor
2,5 dl borecet
5-6 babérlevél
2 evőkanál só
1 kk szegfűszeg
késhegynyi tartósítószer
A birsalmákat megtisztítjuk, meghámozzuk, kettévágjuk, majd a magházat eltávolítjuk belőle a húsát pedig kis kockákra vágjuk. Egy nagy edényt megöltünk vízzel, beleteszünk 2 evőkanál sót és egy éjszakán át benne áztatjuk a birsalmákat.
Másnap elővesszük az edényt, a birsalmadarabokat lecsöpögtetjük és befőttes üvegbe rakosgatjuk őket. Előkészítünk 2 liter vizet a cukorral és a fűszerekkel és egy nagy lábasban felforraljuk.
Levesszük a tűzről, majd belekeverjük a borecetet és az üvegekbe töltjük őket. Az üvegek tetejére késhegynyi tartósítószert szórunk és az üveget lezárjuk.
Az üvegeket hűvös helyen tároljuk 3 hétig, majd csak az után bontsuk fel őket.