1.Gondozási hiba

Miért kell erről beszélnünk? A növények betegségének leggyakrabban a két fő gondozási hiba az oka: az elhanyagolás vagy a „túlgondozás”. Ne feledkezzünk meg növényeinkről, ne maradjon el a szükséges gondoskodás, de túlzásba se essünk! A túlöntözés, a túl gyakori elmozdítás, forgatás, a túl gyakori átültetés éppúgy betegség forrása lehet, mint ha ezek kimaradnak.

2. Elhelyezés, fényigény: napra vagy árnyékba?

Kerti és cserepes növényeink egyaránt igénylik a fényt, napsütést. A legtöbbjük napi több óra napsütésre vágyik, igaz nem a déli forró időszakban. Természetesen vannak, amelyek kevesebb fénnyel is beérik, ezek az árnyéktűrő és -kedvelő növények, mint pl. a kerti borostyán.
Kerti növényeink esetében a beszerzés előtt ismernünk kell a növény igényeit. Ha nem találunk kertünkben nekik megfelelő helyet, nem érdemes a növényt megvásárolni.  Ha a fényigényes növény kevés napsütést kap, egy ideig „küzd” a fényért, megnyúlik, hogy elég fényhez jusson, idővel azonban elgyengül és satnyulni fog. A tűző napot nem kedvelő növény a déli direkt napsütés hatására megperzselődhet, virágai gyorsabban elnyílnak.  A cserepes növényeket, ha időben észrevesszük, hogy nem megfelelő a helyük, könnyen áthelyezhetjük. A kiültetett növényeknél ez nehézkes és nem mindegyik tűri jól az átültetést.

3. Öntözés: mikor és mennyit?

Általában az egyenletes vízellátás a legkedvezőbb. Kövessük a „kevés többet használ” elvet. Soha ne öntözzük túl a növényeket, mert a vizes közeget csak a mocsári és vízi növények kedvelik.  A pangó víz miatt könnyen károsodik a gyökérzet, rothadás indulhat a gyökereken.
Általános szabály, csak akkor öntözzünk, ha az ültetőközeg felső rétege már kiszáradt és ne hagyjunk vizet a cserépalátétben. A túlöntözésnél jobban tűrik a növények az átmeneti szárazságot, a fonnyadt levél hamarabb regenerálódik, mint a rothadásnak indult gyökér. Ne hagyjuk teljesen kiszáradni az ültetőközeget, már megkéstünk az öltözéssel, ha a földlabda elválik az edénytől! Ha ez mégis megtörtént, állítsuk a cserepet vízzel telt edénybe, amíg földjük átnedvesedik.
Öntözéshez a legjobb az esővíz, használjunk szobahőmérsékletű vizet, így biztosan nem forrázzuk le a gyökereket.
Öntözzünk gyakrabban, ha tartósan meleg van vagy nagyon alacsony a levegő páratartalma. Ha növényünk növekedési vagy virágzási időszakban van, ügyeljünk a kiegyensúlyozott víz-ellátásra, az átmeneti vízhiánytól is megtorpan a növekedés, virágzás.
Az edény anyaga is befolyásolja az öntözés gyakoriságát, a máztalan agyagcserép jól szellőzik, gyakrabban van szükség víz-utánpótlásra. Ha a növény kis edényben él, vagy gyökerei sűrűn benőtték a cserepet és kevés már a föld, szintén sűrűbben kell locsolnunk.
A növény levélzete is útmutatást ad: az apró vagy húsos levelű növényeknek kevesebb vízre van szükségük. A kaktuszokat, szukkulens növényeket, orchideákat szintén ritkábban öntözzük.

4. Páratartalom

Általános irányelv, hogy ha magas hőmérséklet, a páratartalom is magasabb legyen.  Minél magasabb a környezet páratartalma, annál kevesebb vizet párologtatnak a növények. Ha alacsony a páratartalom, a növény rövid idő alatt is jelentős mennyiségű vizet párologtat el, a növényt gyakrabban kell locsolni. A barna levélcsúcs gyakran a száraz levegő jele.
Lakásban a rendszeres szellőztetés fontos, elősegíti a megfelelő páratartalom beállítását, de a növények igényei szerint egyéb módszerekkel is befolyásolhatjuk a páratartalmat.
Páraigényes, kényesebb növényeket állítsunk csoportba, ezáltal egyedi mikroklímát alakítunk ki. Emeli a környezet páratartalmát, ha a növények mellé vízzel teli tálkát helyezünk. Ne állítsuk közvetlenül a vízbe a növény cserepét. Ha nagyobb tálba, alátétbe teszünk vizet, tegyünk bele köveket és erre állítsuk a növény edényét. A víz ne érje el az edény alját. Ha a vizes tálka átmérője megegyezik a növény levélzetének átmérőjével, a teljes levélzetet éri a lassan párolgó víz jótékony hatása.
A növények környezetében kézi permetezővel tudunk párásítani, de ennek hatása rövid. Lehetőleg délelőtt permetezzünk így vizet, hogy a délelőtti napsütésben, illetve a napközbeni fűtéssel száradjon meg a növény. Vigyázzunk azonban, mert a levélen megülő vízcsepp tűző napon perzselést okozhat a levélen.

A sorozat többi része itt található:

https://zoldujsag.hu/amit-a-novenyapolasrol-tudni-erdemes-ii-48047
https://zoldujsag.hu/amit-a-novenyapolasrol-tudni-erdemes-iii-48073
https://zoldujsag.hu/amit-a-novenyapolasrol-tudni-erdemes-ultetes-atultetes-48106
https://zoldujsag.hu/amit-a-novenyapolasrol-tudni-erdemes-v-48132
https://zoldujsag.hu/amit-a-novenyapolasrol-tudni-erdemes-betegsegek-korokozok-es-kartevok-48180