Egy szomorú eredménnyel zárult tanulmány szerint  a bolygó tengerparti ökoszisztémáinak csupán 15,5 százaléka maradt érintetlen. A The Guardian szerint Brooke Williams, a Queenslandi Egyetem munkatársa és kollégái műholdas adatok alapján állapították meg, hogy az emberi tevékenység milyen mértékben károsította a világ parti régióit.

A kutatók arra jutottak, hogy az elemzés utolsó évéig, 2013-ig kevés olyan part maradt, ahová a halászat és a bányászat nem ért el. A jelenség még olyan elzárt régiókban is megfigyelhető, mint a nyugat-ausztráliai Kimberley.

A szakértők egy olyan korábbi tanulmányra alapoztak, amelyekben az emberi tevékenység szárazföldi és tengeri ökoszisztémákra gyakorolt hatásait mutatták be. A halászattól, mezőgazdaságtól, településektől, bányászattól és utaktól még érintetlen kis területek nagyrészt Kanadában fekszenek, ezt követik Oroszország, Grönland, Chile, Ausztrália és az Egyesült Államok partjai. A szigeteken élő nemzeteknél nagyon kevés érintetlen területet, viszont nagyfokú károsodást találtak.

Az emberi tevékenység leginkább a tengeri füveket, szavannákat és korallzátonyokat magába foglaló parti területeket sújtja. Williams szerint mivel a világ lakosságának nagy része parti területeken él, az ottani ökoszisztémákra nehezedő nyomás sokféle lehet, és mind a szárazföldet, mind a tengert érinti.