A koleszterin minden sejtünkben jelen lévő vegyület. Bár a táplálkozással kötjük össze, de kisebb részét nyerjük a táplálékokból, nagyobb hányada a májban képződik. Koleszterin nélkül nem tudnánk élni, hiszen részt vesz többek között a sejtmembránjaink felépítésében, az epesavak egyik alkotója, számtalan hormon előállításának kiindulási anyaga.

Köztudott, hogy van „jó” és „rossz” koleszterin, de mit csinál az egyik és mit a másik? 

A vérben lévő zsírok fehérjékhez kötődve keringenek a vérünkbe. Az un. LDL „rossz” koleszterin a májból a sejtek felé szállítja a koleszterint, a sejtek által fel nem használt koleszterin ezen az úton haladva tud lerakódni az érfalra és érszűkületet okozni. Az un. HDL „jó” koleszterin a felesleges koleszterint felveszi és visszaszállítja a májba, ahol kb. 20-30%-a átalakul epesavakká, amely a széklettel kiürül. Így részint megelőzi a lerakódást, részint képes a már lerakódott koleszterint is visszaszállítani a májba.
Mindebből az következik, hogy a koleszterin nem jó vagy rossz, csak akkor okoz problémát, ha a véráramban túl sok van belőle.

Étkezéssel tudjuk befolyásolni a koleszterin szintünket?

Igen. Próbáljunk kerülni a telített- és a transz-zsiradékokat, mint például a margarinok, vaj, együnk kevesebb vörös húst, csökkentsük az előrecsomagolt-, félkész-, kész- és gyorsételek fogyasztását.
Viszont együnk sokkal több halat, akár zsíros húsú halakat is, mértékkel olajos magvakat, diót, mogyorót, mandulát, avokadót, teljes kiőrlésű gabonát, zabkását, zabpelyhet, hüvelyeseket és rostban gazdag zöldségeket.

Milyen étrendkiegészítő segíthet?

A Cholest Balance különleges májvédő hatással és a vörös élesztős rizs hatóanyaga miatt természetes koleszterin csökkentő hatással rendelkező étrendkiegészítő. 


A vörös élesztős rizst erjesztésével állítják elő, és hosszú évszádok óta a kínai orvostudomány része. Különlegessége a benne található aktív összetevő – monakolin K, gátolja a koleszterin bioszintézisét. Természetes anyag, amely napi fogyasztása várhatóan hat-nyolc héten belül csökkenti a vér koleszterinszintjét. 
Vörös élesztős rizs fogyasztása javíthatja az erek állapotát és az artériák merevségének  csökkentését is elősegítheti.
Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága, az Európai Kardiológiai Társaság és az Európai Arterioclerosis Társaság irányelvei a vörös élesztős rizs használatát javasolják az endogén koleszterinszintézis gátlójaként az enyhe vagy közepesen súlyos hiperkoleszterinémia kezelésének támogatására, alacsony kockázatú betegeknél. [Cicero 2021].
Az American Journal of Cardiology 2010-es cikke a vörös élesztő rizs-kiegészítők hatását tanulmányozta. A kutatók négy hétig vörös élesztő rizs-kiegészítőkkel kezelték a betegeket, akiknek az LDL-koleszterin szintje 13-20 százalékkal csökkent. 

Mi támogatja a májat a készítményben?

A Cholest Balance három legfontosabb hatóanyaga:
A máriatövisben található szilimarin, mely segíti a máj saját tisztító folyamatait a különböző káros anyagokkal (alkohol, antibiotikumok, gyógyszerek, kábítószer, higany, nehézfémek, növényvédő szerek, gombamérgek) szemben.

bibhitaki az ajurvédában jól ismert gyógynövény segíti a máj méregtelenítő képeségét.

Az articsókalevél-kivonat, mely összetett hatása révén járul hozzá a koleszterinszint-csökkentéséhez, de összesen 11 gyógynövény egymást erősítő hatóanyagai segítik a szervezetünket abban, hogy képes legyen úrrá lenni a mai kor kihívásain és segítse szervezetünk egészséges működését.

Péterfia Éva
egészségfejlesztési szakértő

Forrás:Cicero AFG, Fogacci F, Zambon A. Red yeast rice for hypercholesterolemia: JACC Focus Seminar. J Am Coll Cardiol. 2021 Feb 9;77(5):620-628.
Cicero AFG, Fogacci F, Stoian AP, Toth PP. Red Yeast Rice for the Improvement of Lipid Profiles in Mild-to-Moderate Hypercholesterolemia: A Narrative Review. Nutrients. 2023 May 12;15(10):2288.