Milyen növényeket érdemes ősszel elültetni?

A szeptember és október hónapok ideálisak a tavasszal virágzó hagymás és gumós növények ültetésére. A népszerű növények, mint a tulipán, nárcisz, hóvirág, fürtös gyöngyike, jácint, krókusz, liliomfélék és díszhagymák mind ilyenkor kerülhetnek a talajba. Az illatos frézia, tőzike, szellőrózsa és kerti ciklámen is szeptember elejétől telepíthető.

Hogyan válasszunk növényeket?

Mindig gondoskodjunk arról, hogy a hagymák minősége kifogástalan legyen. Csak egészséges, hibátlan hagymákat vásároljunk, és ügyeljünk rá, hogy minél nagyobbak legyenek, mivel ezek nagyobb virágokat hoznak majd. Ősszel ne vegyünk fagyérzékeny fajokat, hanem csak olyanok, amelyek télállók. Ha bizonytalanok vagyunk, kérjük szakértő eladó segítségét a választásban. 
Ültetéskor ügyeljünk a biztonságunkra! Néhány hagymás növény, például a jácint, tartalmaz olyan anyagot, amely irritálhatja a bőrt. Ezért érdemes kesztyűt viselni az ültetés során, hogy elkerüljük az esetleges kellemetlen reakciókat.

Tipp az ültetéshez 

A hagymás és gumós növények csoportos ültetése gyakran mutat sokkal szebb látványt. A páratlan számú növények általában harmonikusabb megjelenést kölcsönöznek, mint a páros számúak. Minden hagymát vagy gumót ültessünk legalább kétszer, sőt háromszor olyan mélyre, mint a hagyma maga. Figyelembe véve az egybeültetett növények magasságát, virágzási idejét és egyéb tulajdonságait, izgalmas kompozíciókat hozhatunk létre. Például a császárliliom (Fritillaria) nemcsak gyönyörű, de vakondűző tulajdonságokkal is rendelkezik. Nagy virágai és zöld lombozata hozzájárul a kert szépségéhez.

Most pedig védekezzünk a kártevők ellen!

A pajorok nagy veszélyt jelenthetnek a gondosan elültetett hagymás növényekre, így érdemes ültetéskor talajfertőtlenítőszert alkalmazni. Egyes készítmények használatakor megőrizhetjük a hasznos baktériumokat és gombákat a talajban, amelyek hozzájárulnak a növények egészségének megőrzéséhez. Ennek köszönhetően a hagymás növények jobban gyökeresednek, egészségesek és szebbek lesznek.


A kerti talaj iránt általában nem túl igényesek a hagymás növények, de a megfelelő vízelvezetés biztosításáról mindenképpen gondoskodnunk kell. A túl sűrű talajt könnyedén fellazíthatjuk, ha a hagyma alatt egy kevés laza virágföldet keverünk kavicsokkal, homokkal vagy kókuszrosttal. Ezenkívül a gyökéritató használata nemcsak a növények egészségéhez járul hozzá, hanem dúsabb virágzást is eredményez.
Valószínűleg már tapasztalta, hogy egyes virághagymák évről évre mélyebbre süllyednek a talajban, és lassan eltűnnek a kertből. Ennek megelőzése érdekében érdemes ültetőkosarat alkalmazni, ami megvédi a hagymás növényeket a rágcsálók, például a pocok, kártételétől.