A natto (másnéven Natto-Moto), egy japán eredetű étel, amely mindössze csak két összetevőből áll: szójababból és natto erjesztő baktérium kultúrából. A szójabab erjedése nyálkás textúrát és erőteljes ízt eredményez, amit sokan kellemetlennek és büdösnek találnak, míg mások rendkívüli módon élveznek.

Szokatlan illatát gyakran a túlérett sajthoz hasonlítják, ezért önmagában kevesen fogyasztják, ugyanakkor szójaszósszal, kimchivel (erjesztett káposzta) tálalva rendkívül finom, tápláló, egészséges étel. Japánban gyakran tálalják rizzsel, metélőhagymával, mustárral, szezámmaggal és fűszerekkel.
A Natto kialakulása a régmúltba nyúlik vissza és több legenda is kering róla. Mindegyik egy kicsit eltérő történet, de egy közös bennük: véletlenül alakult ki, úgy, hogy a szójabab erjedésnek indult egy meleg, párás helyen. Ezt megkóstolták, és annyira ízletesnek találták, hogy Japán nemzeti ételévé vált. Azóta már dobozos, szagtalanított változatban is elérhető a boltok polcain.

Miért egészséges?

A natto egészségügyi előnyei miatt egyre népszerűbbé válik a világ minden részén. Vegánok, vegetáriánusok, glutén- és laktózérzékenyek körében már közismert étel. Az erjesztési folyamat során a baktériumok lebontják a nehezen emészthető fehérjéket, amelyre sokan érzékenyek.
A fermentált szója megkönnyíti az emésztést (ez az összes fermentált ételre igaz), tele van probiotikummal, és növeli a szervezet tápanyag felszívódásának képességét. Sok fehérjét és más tápanyagot tartalmaz (vasat, kalciumot, magnéziumot, fehérjét, káliumot, ezeken kívül B1, B2, B6, E és K2 vitaminokat). A nattora az utóbbi időkben figyeltek fel jobban, hiszen a natto baktérium kultúra olyan nattokináz enzimeket állít elő, amely feloldhatja a vérrögöket. Rendkívül sok K vitamint tartalmaz, amely elengedhetetlen az egészségéhez és erős csontokhoz.