A fermentált vörös rizs eredete
A fermentált vörös rizs hagyományos előállítása során a Monascus purpureus élesztőgomba segítségével fermentálják a rizst. Ez a folyamat jellegzetes vörös színt és különleges hatóanyagokat eredményez. A fermentáció során természetes monakolinok keletkeznek, amelyek szerkezetileg hasonlítanak a szintetikus sztatinokhoz.
A kínai gasztronómiában színezőanyagként és ízesítőként is használják, de gyógyászati alkalmazása még jelentősebb. A Tang-dinasztia óta dokumentáltan alkalmazzák a vérkeringés javítására.
Hatásmechanizmus a szervezetben
A fermentált vörös rizsben található monakolin K ugyanazon az útvonalon hat, mint a szintetikus sztatinok. Gátolja a HMG-CoA reduktáz enzim működését, amely kulcsszerepet játszik a koleszterin szintézisében. Ez a természetes gátlás kevesebb mellékhatással járhat, mint a hagyományos gyógyszeres kezelés.
A termék emellett más bioaktív vegyületeket is tartalmaz, például természetes sztanolokat és növényi szterolokat, amelyek szintén hozzájárulnak a koleszterincsökkentő hatáshoz.
Kutatási eredmények
Olvass tovább!
A teljes cikk elolvasásához online előfizetés szükséges.
Miről szól még a cikk:
- Összehasonlítás a szintetikus sztatinokkal
- Alkalmazási javaslatok
- Lehetséges kockázatok és mellékhatások
- Táplálkozási szempontok
- Minőségi szempontok
Most rendkívűli kedvezménnyel, ide kattintva Előfizetek
Az egy éves előfizetés a digitális Zöld Újságra csak 990!
Mit tartalmaz az előfizetés?
- A havonta megjelenő digitális Zöld Újság magazint 12 hónapont keresztül.
- Zöld Újság digitális lapszámainak archívumát.
- Hozzáférést a kiemelt cikkekhez.
- Heti egy hirlevelet.
- Partnereink által felajánlott exkluzív kedvezményeket, kuponokat.
Már előfizető vagyok, bejelentkezem.