A fermentált vörös rizs eredete

A fermentált vörös rizs hagyományos előállítása során a Monascus purpureus élesztőgomba segítségével fermentálják a rizst. Ez a folyamat jellegzetes vörös színt és különleges hatóanyagokat eredményez. A fermentáció során természetes monakolinok keletkeznek, amelyek szerkezetileg hasonlítanak a szintetikus sztatinokhoz.

A kínai gasztronómiában színezőanyagként és ízesítőként is használják, de gyógyászati alkalmazása még jelentősebb. A Tang-dinasztia óta dokumentáltan alkalmazzák a vérkeringés javítására.

Hatásmechanizmus a szervezetben

A fermentált vörös rizsben található monakolin K ugyanazon az útvonalon hat, mint a szintetikus sztatinok. Gátolja a HMG-CoA reduktáz enzim működését, amely kulcsszerepet játszik a koleszterin szintézisében. Ez a természetes gátlás kevesebb mellékhatással járhat, mint a hagyományos gyógyszeres kezelés.

A termék emellett más bioaktív vegyületeket is tartalmaz, például természetes sztanolokat és növényi szterolokat, amelyek szintén hozzájárulnak a koleszterincsökkentő hatáshoz.

Kutatási eredmények