Nem véletlenül az alma a magyarok kedvence

Mikor beleharapunk egy ropogós almába, többnyire csak az élvezetre gondolunk - és persze arra a rengeteg egészséges összetevőre, amiről gyerekkorunk óta hallunk. A héjában található quercetin például olyan antioxidáns, ami még a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is segíthet. "Az alma héja alatt található a gyümölcs tápanyagtartalmának jelentős része" - magyarázza Dr. Katherine Thompson táplálkozástudományi szakértő. "A héj eltávolításával az értékes anyagok közel harmadát elveszítjük."

Amikor a jó rossz is egyben

A brit kormány legfrissebb jelentése azonban kellemetlen meglepetést okozott az almakedvelőknek. A Pesticide Action Network (PAN) nonprofit szervezet vizsgálata kimutatta, hogy ez a népszerű gyümölcs vezeti a növényvédőszer-szennyezettségi listát. "A vizsgált mintákban olyan vegyszereket találtunk, amelyek a perfluoralkil és polifluoralkil anyagok csoportjába tartoznak. Ezek az úgynevezett 'örökös vegyszerek' különösen aggasztóak, mivel évekig megmaradhatnak szervezetünkben" - nyilatkozta Sarah Mitchell, a PAN vezető kutatója.

Amikor a víz nem elég

"Sajnos a hagyományos mosás szinte hatástalan ezekkel a vegyszerekkel szemben" - állítja Lili He, a Massachusetts Egyetem biokémikusa. A legtöbben reflexszerűen megmossuk az almát fogyasztás előtt, de He és csapata kimutatta, hogy ez édeskevés. Sőt, még az amerikai Környezetvédelmi Hivatal által korábban javasolt hypós oldat sem hozta meg a várt eredményt. De akkor mit tehetünk?

A megoldás a szódabikarbóna

A megoldás olyan egyszerű, hogy akár megmosolyogni is lehetne - ha nem állna mögötte komoly tudományos kutatás. He professzor csapata különböző módszerekkel kísérletezett, míg végül rátalált a tökéletes megoldásra: a szódabikarbónára. "Egy kiskanál szódabikarbóna fél liter vízben, 12-15 perces áztatás, és a növényvédőszer-maradványok jelentős része eltűnik" - magyarázza a kutató. A módszer olyan hatékony, hogy még a legmakacsabb vegyszermaradványokat is eltávolítja, miközben az alma értékes tápanyagai sértetlenek maradnak.

Almás praktikák

A szakértők azt javasolják, hogy a gyümölcsöket rögtön bevásárlás után tisztítsuk meg. "Ne hagyjuk, hogy a szennyezett almák megfertőzzék a többi gyümölcsöt a gyümölcsöstálban" - figyelmeztet He professzor. Az áztatás után alaposan öblítsük le az almákat, majd töröljük szárazra - így nemcsak a vegyszerektől, de a penészedés veszélyétől is megszabadulunk. És ha mindez túl macerásnak tűnik egy rohanós reggelen? Készítsük elő előre a tiszta almákat, tároljuk őket papírtörlőbe csavarva a hűtőben, és máris mehetnek a gyerek uzsonnás dobozába.