Szépség és egészség a banánhéjból

Meglepő lehet, de a banánhéj igazi szépségápolási csodaszer. A bőrproblémákkal küzdők új legjobb barátja lehet: az aknés vagy heges bőrt naponta áttörölheted a héj fehér belső felével. Tíz perc hatóidő után öblítsd le langyos vízzel - már két hét után látványos lehet a különbség!

  • Tipp: a fel nem használt héjdarabokat tedd folpackba tekerve a hűtőbe, így akár három napig is eltarthatók.

Ha kipirosodott vagy viszkető a bőröd (akár allergia miatt is), ugyanez a módszer szinte azonnal megnyugtatja az irritált felületet. És a legjobb? Teljesen természetes megoldás, ami egy forintodba sem kerül!

Háztartási csodafegyver

Ki gondolta volna, hogy a banánhéj még a cipőápolásban is segíthet? A tápanyagokban gazdag belső felével átdörgölve az igazi bőr cipők és táskák újra életre kelnek. Fél óra hatóidő után csak töröld át egy mikroszálas kendővel, és máris ragyogni fog a bőr felülete.

Ha pedig szálka ment az ujjadba, felejtsd el a tűvel való kínlódást! Csavard be az ujjad banánhéjjal (a fehér része nézzen befelé), és körülbelül harminc perc alatt az enzimek olyan szépen megpuhítják a bőrt, hogy a szálka magától a felszínre kúszik.

Kertészek titkos fegyvere

A növények imádják a banánhéjat! Az évelő növények köré fektetve értékes tápanyagforrás, különösen a foszfortartalma miatt, ami nélkülözhetetlen a fejlődésükhöz. Különösen hasznos ez kora tavasszal, amikor a növények ébredezni kezdenek.

A szobanövényeidnek is készíthetsz "banános tápoldatot": áztasd a héjat egy éjszakán át vízben, majd a leszűrt folyadékot ötszörös mennyiségű vízzel hígítva használd öntözéshez. A növények látványosan meghálálják ezt a természetes tápoldatot!

Konyhai trükkök és meglepő felhasználási módok

Tudtad, hogy a banánhéj segíthet más gyümölcsök érlelésében is? Ha éretlen almát vagy szilvát vettél, tedd egy banánnal egy zacskóba. A banán által termelt etilén gáz természetes érésgyorsítóként működik.

A legmeghökkentőbb pedig, hogy a banánhéj még ehető is! (Fontos: csak biobanán esetében javasolt!) Készíthetsz belőle tápanyagdús smoothie-kiegészítőt: tíz percig főzd kevés vízben, turmixold össze, majd kihűlés után add hozzá a gyümölcsturmixodhoz. A vegán konyhában pedig igazi különlegesség a banánhéj "szalonna" - a megfelelően pácolt és sütött héjcsíkok a sertésszallonához meglepően hasonló ízélményt nyújtanak!

A kerted is hálás lesz!

A komposztálók nagy kedvence is lehet a banánhéj: aprítsd ujjnyi darabokra, és keverd a komposzthalom felső rétegébe. Az etilénnek köszönhetően gyorsan lebomlik, a tápanyagok pedig szépen leszivárognak az alsóbb rétegekbe.

Állattartók figyelmébe: a szárított és porított (bio)banánhéj kiváló takarmány-kiegészítő lehet csirkék, nyulak vagy disznók számára. Télen a sütő legalacsonyabb fokozatán száríthatod, majd egyszerűen porítsd konyhai robotgéppel.