A European Journal of Epidemologyban megjelent tanulmány a kávézás és a halálozás közötti összefüggéseket vizsgálta az öregedés, az elhízás és más, a halandóságot jelentősen befolyásoló életmódtényezők mentén.
A tanulmány szerint a mértékletes kávézás fordított arányban áll az egészségügyi kockázatok növekedésével. A meta-analízis kiderítette, hogy a napi 2-4 csészét fogyasztók akár 2 évvel is tovább élnek, mint a koffein-absztinensek.
A vizsgálatok alapján, a kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a várható élettartam növelése mellett a kávéfogyasztás csökkenti a rák, a szív-érrendszeri és a légzőszervi megbetegedések kialakulásának kockázatát, még dohányzás esetén is. Ekkora mennyiségű napi kávéivás a kettes típusú diabétesz rizikófaktorát is csökkenti.
A tanulmány szerint a mostani eredmények rímelnek azokra a korábbi vizsgálatokra, amelyek arról számoltak be, hogy kávéfogyasztás összefüggésben áll a prosztatarák növekedésének lassulásával, valamint az Alzheimer- és a Parkinson-kór kialakulási lehetőségének csökkenésével.

A kávé a második legtöbbet fogyasztott ital

Az amerikai Nemzeti Kávé Szövetség adatnyilvántartása szerint, világszerte a kávé a második legnagyobb mennyiségben fogyasztott ital. A kávét ilyen szempontból csak a víz előzi meg. Ugyanakkor a kávé a felnőtt fogyasztók első számú koffeinforrása. A kávé népszerűségéhez az is hozzájárul, hogy a koffeinnek tulajdonítható élénkítő hatása mellett gazdag antioxidánsokban, tápanyagértékének köszönhetően továbbá olyan étrendekben is népszerű, mint a vegán, a paleo vagy a ketogén diéta.
A kínai hagyományos gyógymód úgy tartja, a kávé stimulálja a máj működését, stabilizálja a menstruáció rendszerességét, segíti az epe működését és segít az epekő kialakulásának megelőzésében.