A fejlett országokban a cukorbetegség a májelégtelenség kialakulásának a legfőbb oka, amely rendkívül magas dialízis költségeket eredményez.
Becslések szerint világszerte több mint 2,5 millió ember szenved cukorbetegség okozta retinopátiában. Általánosságban elmondható, hogy a II. típusú diabéteszben szenvedők 5-10 évvel korábban halnak meg, többnyire különböző szív-és érrendszeri betegségek miatt.
Ezek a megdöbbentő adatok ösztönözték a gyártót arra a célkitűzésre, hogy egy olyan készítményt hozzon létre, mely klinikai kísérletekkel igazolja, hogy mellékhatások nélkül lehet enyhíteni a cukorbetegség szövődményeit. Ezekre a problémákra ad megbízható megoldást az általunk kifejleszteni kívánt CUKORŐR elnevezésű, bio Mandulagomba és bio Maitake gomba kombinációját tartalmazó folyékony kivonat.


A Maitake gombát (Grifola frondosa) a Kínai és Japán orvoslásban a cukorbetegek kezelésének kiegészítő terápiájában már régóta alkalmazzák. Ezen gomba esetében az antidiabetikus hatása az alfa-glükánnak köszönhető, méghozzá úgy, hogy növeli az inzulin receptorok inzulinérzékenységét és enyhíti az inzulin rezisztenciát a perifériás célszövetekben. (Hong L, Xun M, Wutong W. Anti-diabetic effect of an alpha-glucan from fruit body of maitake (Grifola frondosa) on KK-Ay mice. Pharm Pharmacol. 2007 Apr;59(4):575-82.)
A kísérlet során a Maitake gomba (Grifola frondosa) termőtestéből kivont alfa-glükán (MT alfa-glükán) antidiabetikus hatását értékelték II. típusú cukorbeteg állati modelleken. A MT alfa-glükán a diabeteszes egereken szignifikánsan csökkentette a testsúlyt, és csökkent az éhgyomori plazma-glükóz szint, a glikolizált szérum fehérje, hepatikus glikogén, szérum inzulin, triglicerid, koleszterin és szabad zsírsav szint. Továbbá jelentősen növelte a máj glikogén tartalmát. Ezen felül fokozta a máj plazmamembránjaiban az inzulin kötőképességét.
A Mandulagombát (Agaricus Blazei Murrill) Japánban kifejezetten gyógyászati célra termesztik, és érelmeszesedés, hepatitisz, hiperlipidémia, diabetesz és bőrgyulladás kezelésére alkalmazzák.  In vitro állatkísérletekben kimutatták, hogy antidiabetikus hatása van. (Gray AM, Flatt PR. Insulin-releasing and insulin-like activity of Agaricus campestris (mushroom). J Endocrinol. May 1998;157(2):259-266. Swanston-Flatt SK, Day C, Flatt PR, et al. Glycaemic effects of traditional European plant treatments for diabetes. Studies in normal and streptozotocin diabetic mice. Diabetes Res. Feb 1989; 10(2):69-73.)
A II. típusú cukorbetegségben szenvedő humán alanyokon végzett tanulmány eredményei azt sugallják, hogy a gomba kivonata javíthatja az inzulinrezisztenciát, csökkentheti a testsúlyt, a testzsírt, a szérum glükózt és koleszterin szintet.
A cukorbetegséghez társuló legfontosabb tünetek az emelkedett vércukorszint, a hajszálerek érfalainak károsodásából eredő látási, vese-, máj-, bőrproblémák, a vérnyomás-emelkedés és az általános érgyulladásból eredő kardiológiai és trombózisproblémák. Enyhítésüket a szigorú diéta esetleg vércukorszint-csökkentő gyógyszerek jelentik.  Bizonyos idő elteltével azonban az ilyen betegek a fentiek mellett inzulin-injekcióra is szorulnak már.
A Gyógygomba Kutatólabor Kft. célkitűzése tehát, hogy a II. típusú cukorbetegségben szenvedők tüneteit enyhítsük, lehetőség szerint diétától függetlenül. Ugyanis az életmódváltást igénylő terápiákat a legnehezebb hosszabb időn át betartani. Jóval egyszerűbb kisebb életmódváltás mellett étrend-kiegészítőket fogyasztani.
A Maitake és Mandulagombában lévő hatóanyagok természetes módon támogatják a szervezet működését. Állatkísérletes modellen és egy új technológián keresztül szeretnénk egy olyan étrend-kiegészítő készítményt a fogyasztókhoz eljuttatni, mely a klinikai kezelés mellet segíti a vércukor szint beállítását.

Összeállította:
Szabó Nikolett
tudományos kutató

www.vitalitaswebaruhaz.hu
Tel:06 1 44 50 400
 Hétfőtől Péntekig:
9 órától 17 óráig