Ez utóbbiak a hosszú szénláncú, egyszeresen telítetlen omega-9 és a többszörösen telítetlen omega-3, omega-6 zsírsavak.
Testünk nem képes ezeket a zsírsavakat előállítani, kizárólag külső forrásból fedezhetjük szükségletünket, ezért nevezzük esszenciális zsírsavaknak őket.

Az omega-3 zsírsavak építőelemei minden sejthártyának, meghatározzák azok áteresztőképességét, rugalmasságát. Fehérjékkel alkotott bonyolult molekuláik az idegrendszer, a szem ideghártya egészséges fejlődéséhez, működéséhez alapvető jelentőségűek.
Az omega-3 zsírsavak biztosítják a vörösvértestek rugalmasságát, a megfelelő kapilláris keringést, az érbelhártya egészséges működését.

Az omega-6 zsírsavak az eikozanoidok előfutárai, A belőlük képződő prosztglandinok, prosztaciklinek, tromboxán, leukotriének felelősek a gyulladás szöveti mechanizmusáért. Ha folyamatosan nagy mennyiségben vannak jelen a szervezetben, krónikus gyulladás alakul ki. Megfelelő mennyiségű omega-3 zsírsav jelenlétével testünk képes megfékezni, helyes mederbe terelni a krónikus gyulladást, mely minden civilizációs megbetegedés közös tényezője!

Mi az omega-3 index  és mi a jelentősége?

A vörösvértestek membránjában a DHA és EPA %-os aránya az összes zsírsavakhoz képest. Az egészséges szint: 8% vagy efölötti érték. Minél magasabb az omega-3 index, annál nagyobb a védettség egy hirtelen szív-érrendszeri katasztrófával szemben.
A Mayo Clinic Proceeding (orvosi folyóirat) 2017. januári számában jelent meg annak a 34 klinikai vizsgálatnak a metaanalízise (900 ezer személy bevonásával), amely megerősítette, hogy az omega-3 rendszeres fogyasztása jótékony hatást gyakorol a szívérrendszeri betegségek csökkentése terén.

Azoknál a személyeknél, akik rendszeresen fogyasztottak omega-3 zsírokat (DHA-t, EPA-t), 6-18 %-kal csökkent a koszorúér betegséggel összefüggő halálos és nem halálos események előfordulása. A legmarkánsabb összefüggést a hirtelen szívhalálozással kapcsolatosan találták a kutatók. 47%-kal csökkent a hirtelen szív eredetű halálozási arány azok között, akik rendszeresen fogyasztottak omega-3 zsírsavakat.

A másik jelentős adat az omega-6/omega-3 arány, melynek meghatározásával a krónikus gyulladásról, sejtkárosodás mértékéről nyerhetünk információt.
Testünkben ugyanannyi omega-6 és omega-3 zsírsavszint lenne az ideális. Ez az érték hazánkban jellemzően 40-60:1, de nem ritka a 80:1 vagy ennél magasabb arány.
Mindez a silány, egészségtelen étkezésnek, a főként telített zsírokban, túlzott omega-6 zsírokat tartalmazó, feldolgozott élelmiszerek és a túlzott cukorfogyasztásnak a következménye. Magyarország a napi 77 mg omega-3 bevitellel sereghajtó a világban. Vezető halálok a  szívinfarktus,  a stroke, és 10 évvel rövidebb életet élünk, mint a sok omega-3-at  fogyasztó izlandiak, japánok.

Mennyi omega-3 zsírsavat fogyasszunk?

Egészségmegőrzésre napi 2000 milligramm ajánlott. Szív- és érrendszeri, ízületi problémák, veseműködési zavarok esetén nagyobb adag szükséges.


Az omega-3 pótlására tengeri halak, rákok, olajos magvak, algák fogyasztása javasolt. Sokan idegenkednek fogyasztásuktól, mert vagy nem szeretik a halat, vagy tartanak a szennyeződésektől, melyeket a halak életük során begyűjtenek. Az omega-3 készítményekkel kapcsolatban is jogos elvárás a halak eredetére, halászatra (MSC) és az előállításra vonatkozó minőségi tanúsítványok megléte, az alacsony TOTOX érték, ami az oxidált, avas zsírok, toxikus anyagok szintjét fejezi ki. Az alacsony oxidációs értékű omega-3 fogyasztásnak van a legkedvezőbb hatása egészségünkre. (2011. Rubin jelentés)

Fogyasszon a sarkvidéki tőkehalakból származó, tiszta folyékony omega-3 halolajat vagy a növényi omega-3 készítményt.

Összeállította: 
Dr. József Erika, háziorvostan szakorvos
Health And Youth Egészségközpont