Nem nagy ördöngősség, csak egyszer kell megtanulni!

Szirmokat és egész virágokat is kandírozhatunk:

A szirmot vagy a virágot mártsd felvert tojásfehérjébe, vagy ecset segítségével vidd fel a fehérjét a növényre, majd tett egy cukorral teli tálba, alaposan szórd is meg cukorral, majd egy csipesszel egyenként emeld ki őket, és várd meg, míg megszárad. Erre a legjobb egy szárító rács, mert azon minden oldalról érintkezhet a levegővel. 

Pár fontos tanács:

  • Mielőtt elkezdjük a munkát, óvatosan mossuk meg (ha szükséges) és óvatosan szárítsuk meg az ehető virágokat.
  • A szirmok felületének csillogónak kell lennie a tojásfehérje bevonattól.
  • A legjobb eredmény elérése érdekében helyezzük a szárítórácsot száraz helyre legalább 4 órára vagy akár egy éjszakára.
  • Használd fel minél hamarabb a kandírozott szirmokat, mert minél tovább tárolják, annál inkább megpuhulnak.


Az ehető virágok íze igen változatos. Egyesek fűszeresek, mások növényiek. Van, akinek olyan az íze, mint az illatuk, van, amelyik édes, és van, amelyik savanyú. Minél többet kísérletezel, annál jobban meg tudod fejteni, melyik a kedvenced!

Milyen virágok ehetők? Legjobb, ha a kertedből van, hisz akkor biztos lehetsz benne, hogy nem vegyszerrel kezelt. Ha vadon szeded, vigyázz, hogy az úttól távol legyen. Ha piacon veszed, tudd meg az árustól, hogy biztosan nem kezelte valamivel.

  • Begónia
  • Körömvirág 
  • Szegfű
  • Krizantémok 
  • Lóhere
  • Búzavirág
  • Gyermekláncfű
  • Százszorszépek
  • Fukszia
  • Kerti sóska
  • Muskátlik
  • Mályvarózsa
  • Akác
  • Levendula
  • Ibolya
  • Árvácska
  • Kankalin
  • Rózsák
  • Napraforgó szirmok
  • Tulipán szirmok

Jó tudni: Miután leszedtük a virágokat, legfeljebb 4-6 napig állnak el a hűtőszekrényben. Dolgozd fel őket minél hamarabb!

A virágok kandírozása az egyik legjobb és legegyszerűbb módja annak, hogy desszertjeidet professzionálissá varázsold. Még ha csak egy gyors morzsás bevonatot vagy egy sima cukormázréteget teszel a tortára, ezek a kis természetes ékszerek gyönyörűvé és egyedivé varázsolják.

Természetesen cukrozott bogyókat és fűszernövényeket is készíthetsz!

Kandírozott ibolya:

Cukormázas teasütemény kandírozott ibolyával:

Miért jó a kandírozás? Mert a kandírozott virágokkal tartósabb dekorációt készíthetünk a süteményeinkre, tortáinkra, mint a friss társaikkal.

Tartasz tőle, hogy veszélyes lehet a tojásfehérje fogyasztása?

A virágok tojásfehérjével és cukorral való kristályosítása egy régi francia cukrásztechnika. A tojásfehérje teljesen kiszárad és megkeményedik, a nedvesség hiánya pedig a cukorral párosulva meggátolja a baktériumok szaporodását.

Ha ez mégsem nyugtat meg, inkább ne kezdj bele a kandírozásba.