A tea elkészítése egyszerű:
Csak friss vagy szárított szederlevelekre, forró vízre és egy kevés türelemre van szükség. Egy csésze (2,5 dl) teához egy csapott evőkanál szárított, vagy egy púpozott evőkanál frissen összevágott zöld levelet forrázzunk le, lefedve hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük le. Kerüljük a fém edények és eszközök használatát. Ízesíthetjük egy kis mézzel, de önmagában is nagyon jóízű ital.
Miben segíthet?
A szederlevél tea hagyományosan használatos gyomorproblémák, mint például puffadás, gyomorégés enyhítésére. A növényben található vegyületek segíthetnek csökkenteni a gyomor- és bélrendszeri gyulladásokat.
Antibakteriális tulajdonsága miatt húgyúti betegségeket, fehérfolyást kezelhetünk vele. Tannintartalma miatt összehúzó hatású, ezért hasmenés ellen eredményes. Izzasztásra és vizelethajtásra is használják.
Mivel erős gyulladásgátló hatóanyagai vannak, köszvény és ízületi gyulladások ellen is hatékony lehet egy szederlevél tea kúra! 3-4 héten keresztül napi 3 csészével fogyasztva csökkentheti a fájdalmat,a duzzanatot és érezhetően olajozottabbá válhat a „berozsdásodott” ízületek mozgása.
A szederlevelekben található antioxidánsok hozzájárulhatnak a szervezet méregtelenítéséhez, segítve a sejtek regenerálódását és a káros anyagok eltávolítását.
Fogínygyulladás, fogínyvérzés, afta és torokfájás esetén ízesítetlen teával öblögessünk naponta többször.
A kellemetlen pigmentfoltokra lemosóként alkalmazhatjuk a főzetet, vagy a frissen szétmorzsolt leveleket.