Statisztikai adatok alapján egyre növekszik a frissen diagnosztizált lisztérzékenyek, vagy más szóval cöliákiások száma. Ilyen módon mindenkinél fennáll az esélye annak, hogy akár a családjában, ismeretségi körében valakinél kiderül, hogy liszt érzékeny, kortól, nemtől függetlenül.

A betegség nem új keletű, nem a modern kor „vívmánya”, hanem a gabonatermesztéssel egyidős. Már időszámításunk előtt is megfigyelték a betegségre jellemző tüneteket.
A lisztérzékenység lényege, hogy a táplálékainkkal bevitt fehérje, a glutén, olyan láncreakciót indít be a genetikailag fogékony egyének szervezetében, amely a vékonybél krónikus felszívódási zavarához vezet. Jelen tudásunk alapján a betegség kialakulásában a környezeti tényezőkön kívül genetikai és immunológiai tényezők is szerepet játszanak. Napjainkig megdőlt az az elképzelés, miszerint lisztérzékeny csakis gyerek lehet, ugyanis bebizonyosodott, hogy a felnőtt, idősebb korosztályban is sok a „csendes” ill. „lappangó” cöliákiások száma, akik esetenként nem is tudnak betegségükről.  Sajnos kezelésére, gyógyítására nincsen más mód, csak az élethosszig tartó gluténmentes diéta betartása. Ez viszont nagyon fontos esetükben, mert a hosszú ideig kezeletlen lisztérzékenység idő előtti csontritkuláshoz, súlyosabb esetben a vérképzőrendszer rosszindulatú daganatos megbetegedéséhez vezethet!

Jellemzőbb tünetek:

- hasmenés, zsíros széklet
- puffadás
- hányinger/hányás
- gyengeség, fáradékonyság
- vérszegénység
- szájüregben időszakosan megjelenő sebek, ún. afták
- csontritkulás, ízületi és csontfájdalmak
- depresszió
- terméketlenség, sorozatos vetélések

Fontos tudni, hogy a fenti tünetek közül nem feltétlenül jelentkezik mind egytől-egyig, esetenként pedig teljesen tünetmentesen is lehet valaki cöliákiás.

A gluténmentes diéta alapja, hogy minden olyan élelmiszert ki kell iktatni az étrendből, ami glutént tartalmazhat, ezek: búza, zab, árpa, rozs, tönkölybúza, durumbúza, maláta, kuszkusz, bulglur, pászka, tritikálé. A vadrizs, amelynek vannak glutént tartalmazó fajtái is, valamint sok esetben glutén tartalmú gabonával együtt vetik, szintén nem fogyasztható biztonsággal a gluténmentes étrendben.

Ahhoz, hogy ténylegesen gluténmentes élelmiszer kerüljön a bevásárlókosarunkba, feltétlenül nézzük meg a termékek címkéjét is, ugyanis ma már törvény kötelezi a gyártót/forgalmazót a glutén feltüntetésére a csomagoláson. Csak az a termék számít gluténmentesnek, amelyet teljesen elkülönítve készítenek a glutént tartalmazó élelmiszerektől, keresztszennyeződés az előállítás, csomagolás során garantáltan nincs.

Glutént nem tartalmazó ún.pszeudocereáliák :

- Amaránt
- Köles
- Hajdina (más néven grecska, pohánka)
- Csicseriborsó
- Cirok
- Csillagfürt
- Quinoa
- Szójabab

Szintén fogyasztható hagyományosabb liszthelyettesítők:

- Rizs és lisztje, rizspehely
- Kukoricaliszt, -dara, -keményítő, kukoricapehely
- Burgonyakeményítő, burgonyapehely, burgonyaliszt
- Zab és zabpehely CSAKIS abban az esetben, ha az garantáltan gluténmentes!