A chili rövid története

A chili paprika története több ezer évre nyúlik vissza. Eredetileg Közép- és Dél-Amerikában termesztették, ahol az őslakosok nemcsak fűszerként, hanem gyógyszerként is használták. A Kolumbusz előtti időkben a chili már széles körben elterjedt volt a kontinensen. Amikor Kolumbusz Kristóf felfedezte az Újvilágot, a chili paprikát is Európába hozta, ahonnan gyorsan elterjedt az egész világon. Ma már számos változata létezik, és a globális konyhák egyik alapvető fűszerévé vált.

Mi alapján osztályozzuk a chili erősségét

A chili erősségét a Scoville-skálán mérjük, melyet Wilbur Scoville amerikai gyógyszerész dolgozott ki 1912-ben. A skála a chili paprikában található kapszaicin mennyiségét méri, amely a csípősségért felelős vegyület. A mérések szerint a világ legerősebb chilijei, mint például a Carolina Reaper, több mint 2 millió Scoville-egységet érnek el, míg a hagyományos paprika értéke 0, azaz nem tartalmaz kapszaicint. A Scoville-skála segít eligazodni a különböző chilik erősségében, hogy mindenki megtalálhassa a számára megfelelő csípősséget.

A chili mint gyógynövény

A chili nemcsak ízletes fűszer, hanem számos jótékony hatással is rendelkezik. Belülről és külsőleg is alkalmazható, hiszen a kapszaicin gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatású.

Belsőleg: A chili fogyasztása serkenti az anyagcserét, segíthet a fogyásban, és javíthatja a keringést. Antioxidáns tartalma révén erősíti az immunrendszert és csökkenti a szívbetegségek kockázatát.

Külsőleg: Krémek és tinktúrák formájában a chili fájdalomcsillapító hatása segíthet az izomfájdalmak és ízületi gyulladások enyhítésében.

Chili krém készítése

  1. 2 evőkanál szárított chili por
  2. 1/2 csésze kókuszolaj
  3. 1/4 csésze méhviasz

Az olajat és a chili port keverjük össze, majd lassú tűzön melegítsük fel. Adjuk hozzá a méhviaszt, és keverjük, amíg teljesen fel nem oldódik. Hagyjuk kihűlni, és tároljuk hűvös helyen. Ezt a krémet használhatjuk fájdalmas területekre, enyhítve a kellemetlen érzést.

Érdekességek a chiliről

Hozzá lehet-e szokni a chilihez? Igen, az emberi szervezet képes alkalmazkodni a rendszeres chili fogyasztáshoz. Az ízlelőbimbóink idővel kevésbé érzékenyek lesznek a kapszaicinre, így egyre csípősebb ételeket tudunk elviselni. Ez az adaptáció lehetővé teszi, hogy élvezzük a chili egyre intenzívebb ízét anélkül, hogy kellemetlen érzést tapasztalnánk.

Lehet-e edzeni az ízlelőbimbóinkat? Abszolút! Az ízlelőbimbóink edzése hasonlóan működik, mint bármely más tréning: fokozatosan növelve a csípősség mértékét. Kezdjük enyhe csípős ételekkel, majd fokozatosan próbáljunk ki erősebb chiliket. Ez nemcsak az ízlelőbimbóinkat, hanem a szervezetünk tűrőképességét is edzi.

Miért lesz melegünk, ha csípőset eszünk? A kapszaicin, a chili fő hatóanyaga, aktiválja a hőérzékelő receptorokat a szánkban és bőrünkön, ami hőérzetet kelt. Ez az érzés hasonló ahhoz, mintha valóban meleg lenne, és a szervezet erre izzadással reagál, hogy hűtse magát. Ezért érezzük magunkat melegebbnek, ha csípős ételt fogyasztunk.

Mi a legjobb praktika a csípős érzés megszüntetésére? A legjobb módja a csípős érzés enyhítésének a tejtermékek fogyasztása, mint például a tej, joghurt vagy tejszín. Ezek a termékek tartalmazzák a kazein nevű fehérjét, amely hatékonyan köti meg a kapszaicint és segít eltávolítani azt a receptorokról. A víz ezzel szemben nem segít, sőt, a kapszaicint még jobban szétterítheti a szájban.

Mennyire csípős a legerősebb chili a világon? A világ legerősebb chili paprikái, mint például a Carolina Reaper, akár 2,2 millió Scoville-egységet is elérhetnek. Ez olyan erős, hogy csak nagyon kis mennyiségben érdemes fogyasztani, különben súlyos fájdalmat és kellemetlenséget okozhat.
A chili kiváló fegyver! A chili kivonatot, pontosabban a kapszaicint, számos önvédelmi eszközben, például paprikaspray-ben használják. A kapszaicin erős irritáló hatása azonnali szem-, bőr- és légúti irritációt okoz, ami hatékonyan megzavarja a támadót és időt ad a menekülésre.

Chili a konyhában

A chili számos ételhez kiválóan illik, legyen szó levesekről, pörköltekről, szószokról vagy grillételekről. A Chilion webáruház kínálata páratlan választékot nyújt minden chili kedvelőnek. Különösen ajánljuk chiliszószainkat a grillezéshez, melyek tökéletesen illenek a kertipartik hangulatához.

Íme a A chilion.hu webáruház három kedvenc paprikája:

Carolina Reaper

A Carolina Reaper a világ egyik legcsípősebb paprikája, amely igazi kihívást kínál a chili szerelmeseinek és a gasztronómia bátor kalandorainak. Ez a paprika nem csupán egy fűszernövény; az erősségével meghódította az egész világot. A Carolina Reaper, vagy más néven "A Kaszás", dél-karolinai eredetű, és Ed Currie hozta létre a PuckerButt Pepper Company-nál. A nemesítési folyamat hosszú és bonyolult volt, számos különböző fajta – köztük a habanero és a ghost pepper – keresztezéséből született meg ez a csodálatos chili.
Ez a paprika 2,15 millió SHU egységgel büszkélkedhet, ami brutális erősséget jelent. Az elnevezése a paprika csúcsának formájából ered, amely egy kaszára emlékeztet. Az íze egyedülállóan gazdag, de ereje néhány perc elteltével bontakozik ki maximálisan. A Carolina Reapert elsősorban igazi chili fanatikusoknak ajánljuk, de apró adagokban, módjával szervírozva kellemes csípős élményt ígér a chilivel most ismerkedők számára is.

Jolokia

A Jolokia, más néven Ghost chili vagy Szellem chili, az egyik legnagyobb kedvencünk. Eredeti neve Bhut Jolokia, és a Scoville-skálán 1.042.000 SHU értéket kapott, így az extrém erős chilik közé tartozik. Termékeink között Jolokia 4x néven találod meg ezt a csodálatos chilit. 2017-ben az USA-ban világbajnoki címet szerzett chiliszószunk, amire különösen büszkék vagyunk!
A Bhut Jolokia paprika erőteljes, füstös ízével különleges élményt nyújt minden ételhez. Próbáld ki Jolokia 4x-et vagy az őrölt Jolokiát, amely bármilyen étel elkészítésekor használható. Legyen szó szószok ízesítéséről, pörköltekről vagy grillezett húsokról, a Jolokia biztosan feldobja az étkezéseket.

Habanero

A Habanero a chilik közül az egyik legnépszerűbb, sokféle ételhez illik, legyen az édes vagy sós. Különösen jól passzol a paradicsomhoz vagy gyümölcsökhöz. Az Amazonas mellől származó habanero rendkívül csípős paprika, amely a Scoville-skálán 100-350 ezer SHU értéket kapott. Ne tévesszen meg a kisebb érték, a habanero édes-gyümölcsös íze mellett hosszú távon érezhető a markáns csípőssége is, még jóval az elfogyasztása után is.
A habanero gyakran használt szószok ízesítésére, de termékeink között találsz őrölt habanerot is, amellyel bármilyen ételt feldobhatsz. Válassz egyet, és tedd változatossá az unalmas ízeket a habanero különleges ízvilágával!

Nézz szét kínálatunkban, és találd meg a kedvenc chilit, amely garantáltan feldobja az ételeidet! A Chilion.hu chilis ajándékcsomagjaival pedig igazi örömet szerezhetsz minden alkalomra. Rendelj most, és élvezd a chili varázsát!