Francesco Branca, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) munkatársa és kollégái több mint 3600, az elmúlt 35 évben közzétett tanulmány adatait gyűjtötték össze, hogy megértsék, hogyan változott az elhízási arány 1990 és 2022 között. A tanulmányok 197 ország közel 230 millió emberére terjedtek ki, ami a kutatók szerint a világ népességének több mint 99 százalékát reprezentáló minta. A kutatók ezután kiszámították a résztvevők testtömegindexét (BMI) - a testmagasság és a testsúly alapján számított értéket -, hogy megbecsüljék, hogyan változott az elhízás aránya az idők során.

 

A vizsgálati időszak alatt az elhízás globális előfordulási gyakorisága több mint kétszeresére nőtt a 20 éves és idősebb felnőttek körében, és négyszeresére az 5 és 19 év közötti gyermekek és serdülők körében. 2022-re a nők és a lányok körében az országok mintegy 93 százalékában nőtt az elhízás aránya. Ugyanez öt ország kivételével minden országban igaz volt a fiúk körében is. Csak egy országban - Franciaországban - nem emelkedett a férfiak elhízási aránya.

A felnőttkori elhízás aránya a karibi, a közel-keleti és az észak-afrikai országokban nőtt a legnagyobb mértékben. Eközben a gyermek- és serdülőkori elhízás legnagyobb mértékű növekedése Bruneiben, Chilében, valamint Polinézia, Mikronézia és a Karib-térség szigetországaiban következett be.

Az elhízás növeli a szívbetegségek, a cukorbetegség, bizonyos rákos megbetegedések és számos más egészségügyi probléma kockázatát. 

„Nagyon aggasztó, hogy az elhízás „járványa”, amely 1990-ig inkább felnőttek esetében volt nyilvánvaló, most az iskoláskorú gyermekek és serdülők körében is megjelenik" - mondta Majid Ezzati, az Imperial College London munkatársa, a tanulmány egyik vezető szerzője egy sajtóközleményben.

A kutatók úgy vélik, hogy a magas kalória- és cukortartalmú feldolgozott élelmiszerek nagy részben felelősek az elhízás arányának ugrásszerű növekedéséért, mivel az elmúlt évtizedekben világszerte egyre szélesebb körben váltak elérhetővé. A probléma nagyon komoly, és megelőzése és kezelése érdekében a kormányoknak világszerte olyan politikákat kell bevezetniük, amelyek elérhetőbbé és megfizethetőbbé teszik az egészséges élelmiszereket és a testmozgást - mondta Branca a sajtóközleményben.