A gyomor a tápcsatornának egy kitágult szakasza. Mirigyei napi 1­-1,5 liter gyomornedvet, különféle fehérje­ és zsírbontó enzimet (pepszin, lipáz stb.) termelnek. A gyomorban egészséges esetben felszívódás nem történik (kivéve víz vagy alkohol), ha azonban kóros körülmények között ez mégis előfordul, akkor az komoly allergiás reakciókat válthat ki.

A gyomor általános egészségéhez a következők járulhatnak hozzá:

Az alapos rágással tehermentesíthetjük a gyomrot: minél jobban megrágjuk az ételt, az annál gyorsabban fog tudni kiürülni. A gyomor egészséges működése szempontjából érdemes tartani magunkat a mértékletesség elvéhez, hiszen a gyomor akkor képes a munkáját tökéletesen elvégezni, ha csak félig van megtöltve. Ha azonban degeszre esszük magunkat, azzal hátráltatjuk az emésztés folyamatát. A helyes ételkombinációk betartása a gyomor munkája kapcsán abból a szempontból fontos, hogy a folyadék és a szilárd étel ne keveredjen. Ha az ember közvetlenül étkezés előtt vagy rögtön azután iszik, sőt esetleg akár étkezés közben is, azzal igen rossz irányba befolyásolja az emésztési folyamatot, hiszen felhígítja az emésztőnedveket. Ezért vagy étkezés előtt fél órával, vagy étkezés után 2­-3 órával fogyasszunk folyadékot!


Érdemes tudni, hogy minél magasabb egy étel zsír- és fehérjetartalma, annál több ideig tartózkodik a gyomorban, azaz megemésztése annál nagyobb munkát jelent a gyomor számára. Táplálékaink egészségessége a megemésztésükhöz szükséges idő arányával is kifejezhető: a növényi olajok például kevesebb időt töltenek a gyomorban, vagyis egészségesebbek, mint az állati zsiradékok.
Ízelítőül néhány példa a különböző ételek gyomorban töltött emésztési idejéről: ha az ember alaposan megrágja őket, a gyümölcsök körülbelül fél órát töltenek a gyomorban, a zöldségek 1­-2 órát. Más ételekhez viszonyítva ez kevés időnek számít, ezért optimális, könnyű tápláléknak minősülnek. A tojás és a tej ellenben átlagosan 3 órát tölt a gyomorban, a marha­ vagy borjúhús, illetve a szárnyasok (kacsa, liba) húsa pedig 4­-5 órát. A zsírosabb húsféléknél vagy a szardíniánál már 6-­8 órás emésztési idővel kell számolnunk!