A katicabogarat mindenki szereti, még azok is, akik minden bogártól irtóznak. Népszerűségét az is bizonyítja, hogy szerte a világon gyermekdalok, mondókák és versikék százai szólnak róla. Közkedveltsége nem csak a szépségében keresendő, hiszen az egyik leghasznosabb bogarunk!

Kevésbé köztudott, de nem csak a piros szárnyfedőjű fekete pöttyös bogárkákat nevezzük katicabogaraknak. Megközelítőleg 4000 faját ismerjük,melyből hazánkban is 78 faja él. Elképesztően változatos színűek és mintázatúak, a szárnyfedőkön elhelyezkedő foltok fajonként eltérő formájúak, leggyakrabban kör- vagy szögletes alakúak. A színkombinációk alapvetően kétfélék: fekete foltok világos alapon vagy fordítva. Valamennyi katicára jellemző azonban a félgömbszerűen domborodó „hát", és a rövid, „bunkós" végű csáp. Előfordulnak pontocska nélküli fajok is, és a meleg égövi területeken élnek gyönyörű fémes-zöld és fémes-kék példányok.

Magyarországon és Közép-Európában a hétpettyes katicán kívül, nagyon elterjedt a kétpettyes katicabogár, a szemfoltos katica és a négyfoltos szerecsenkata.
Katicabogarakat szinte mindenhol találhatunk. Megélnek a réteken, erdőkben, parkokban, kertekben, sőt, még a házakban is a cserepes virágokon. A fő, hogy megfelelő táplálékot találjanak, ami túlnyomórészt levél- és pajzstetvekből áll. Éppen ezért a katicabogár a biokertek igazi növényvédője!

Ahhoz, hogy hatékonyak legyenek, a kertésznek fel kell ismernie a katicák lárváit, hogy megkülönböztethesse őket a kártevők ivadékaitól. Tavasszal a nőstények kb. 400 petét raknak a levelek fonákára vagy hasadékokba. Egy héttel később már ki is kelnek a sötétkék alapszínű, sárgán foltozott, izgő-mozgó lárvák. A közelükben levő levéltetveket és a még ki nem kelt petéket azonnal elkezdik fogyasztani. A katicabogár-lárvák akár 1000 kártevőt is elpusztítanak rövid - 20 napos - lárvalétük alatt.

Bebábozódásukkor a lárvák golyó alakúra gömbölyödnek össze, azután levelekre vagy szárakra ragasztják magukat csüngő helyzetben. Ha megérintjük őket, rángó mozdulatokkal válaszolnak.
A kifejlett katicabogár farkasétvággyal ébred, és már kora tavasszal segít megtisztítani a kertet. Nagyon gyorsan el tudnak szaporodni, ilyenkor döntő tényező a táplálékkínálat. A levéltetvek tömeges elszaporodását némi időeltolódással követi a katicabogarak elszaporodása. Ehhez azonban megfelelő feltételekre is szükség van.

Kertünket lehetőleg semmilyen méreggel ne permetezzünk, főleg ne tavasszal, még az ún. rügyfakasztó permetezésről is mondjunk le. Amikor észrevesszük a legelső tetveket, maradjunk nyugodtak és figyeljünk - hamarosan megérkeznek a katicabogarak is. A katicabogarak a lombok között, a kéreg repedéseiben vagy éppen a hűvös pajtákban telelnek át. Biztosítsuk nekik a nyugodt, és vegyszermentes „hálóhelyet" is.