A gyógyvizeknek különböző típusai vannak, és mindegyik más-más ásványi összetétellel rendelkezik, ami különféle egészségügyi problémákra kínálhat megoldást. Például egyes iható gyógyvizek lehetnek emésztőrendszeri problémákra jó hatással, mivel segíthetnek az emésztési zavarok enyhítésében vagy a gyomorpanaszok kezelésében. Mások alkalmasak lehetnek a vesekő vagy húgyúti problémák megelőzésére és kezelésére.

A forrásvizek az ásványi anyagok, például kalcium, magnézium, nátrium vagy kén, magas tartalmával hozzájárulhatnak a csontok és az izmok egészségéhez.

Ismertetünk belőlük néhányat:

• Budapesti termálfürdők, mint a Gellért, Lukács, Rudas, Rác, Széchenyi fürdők és Bükfürdő, meszes-földes ásványvizekkel rendelkeznek, amelyek hatékonyak csontritkulás, várandósság és szoptatás alatt kialakult mészhiány, valamint asztma és allergia kezelésére.

• Az alkalikus gyógyvizek, mint például a Bükkszéki Salvus-víz, Balf, Parád és Csevice forrásai, alkalmasak krónikus gyomorhurut, gyomorégés, savtúltengés, köszvény és krónikus hörghurut kezelésére. 

• Szulfátos (keserűsós, glaubersós) ásványvizek, például a Ferenc József, a Mira és a Hunyadi János, hasznosak székrekedés, enyhe bélhurut és epepangás esetén. 

• Vasas vizek, mint a Parád gyógyvize, Clarissa-forrás és mohai Stefánia-forrás, segíthetnek vashiányos vérszegénység esetén. 

• Kénes vizek, például a Parád, Csevice, Balf, Harkány és Hévíz vizei, hasznosak ízületi kopás és gyengült légzés esetén. 

• Jódos-brómos vizek, mint a Sóshartyáni és a Jódaqua, alkalmazhatók golyva, érelmeszesedés és csökkent pajzsmirigyműködés kezelésére. 

• Radontartalmú (radioaktív) vizek, mint a Rudas, a Gellért és Hévíz vizei, alkalmasak többek között magas vérnyomás, érszűkület, cukorbetegség és köszvény kezelésére.
 

Az ismétlődő felsorolások magyarázata, hogy egy-egy gyógyfürdőnek több forrása is lehet, amelyek különböző betegségcsoportok gyógyítására szolgálnak.