Az articsóka mediterrán növény, a fészkesvirágzatúak családjába tartozik. 1,5 – 2 méter magasra nő, a fás, elágazó szárain találhatóak a 10-12 cm-es virágok. A ki nem nyílt bimbókat lehet a konyhában felhasználni, de kevesen tudják, hogy a növény többi része is igen hasznos lehet.

Az articsóka gyógyhatásai

A nem túl fás szárát és leveleit gyógyászati célra lehet alkalmazni, hiszen magas a rost- és ásványisó-tartalma, ezen kívül fontos foszfor-, kalcium-, magnézium-, vas- és káliumforrás, gazdag A-, B1-, B2-, valamint C-vitaminban. Erősíti a szívet, ahogyan a magas koleszterinszint, a cukorbetegség és a magas vérnyomás kordában tartásában is jó szolgálatot tehet.

Az articsóka fő hatóanyaga egy antioxidáns flavonoid, a cinarin, ami az epefolyadék mozgását szabályozza azáltal, hogy az epeutakat tisztítja. Elősegíti a máj regenerálódását, valamint tisztítja a vért, epehajtóként hozzájárul a szervezetben kialakult kövek feloldásához is. Mivel az articsóka pozitív hatással van az epefolyadék mozgására, ezért megvédi a májat a méreganyagoktól, stressztől, károsodástól és az öregedéstől.