Sajnálatos módon kevés embernek van megfelelő tudása arról, hogyan biztosítsa a növényeknek az optimális körülményeket télen. A mediterrán és egyéb fagyérzékeny dézsás növényeket gyakran kevésbé fűtött helyeken, például pincékben vagy garázsokban helyezik el a hideg hónapok során. A szerencsésebb növényeknek pedig télikertben vagy üvegezett, enyhén fűtött teraszon biztosítják a megfelelő téli környezetet. Különösen kihívást jelenthet azoknak, akiknek csak egyetlen helyiség áll rendelkezésre, és különböző igényű növényeknek kell gondoskodniuk a teraszon vagy kertjükben.

Hogy új növényeink sokáig örömöt szerezzenek nekünk, fontos figyelembe venni néhány alapelvet:

Először is, fontos, hogy ne vásároljunk érzékeny növényt, ha nincs megfelelő helyünk a téli teleltetésükhöz. Vannak olyan növények, mint például a futómuskátli, amelyet egynyáriként tarthatunk. Ez a növény az első fagyig díszít, majd a tél során nem igényel különösebb gondozást. Tavasszal új növényt kell vásárolnunk helyette. Néhány gyorsan növő növény esetében az augusztusi dugványozás és a téli teleltetés is hatékony megoldás. Például a már gyökerezett dugványokat egy hűvös pinceablakban teleltetve, tavasszal nagyobb edényekbe ültetve gyorsan nőnek és virágoznak. Az ellenállóbb növényeket pedig nyáron gondosan kell kezelni. Figyelnünk kell rá, hogy megfelelően fejlődjenek és megerősödjenek, és a nyári forróságban ne hagyjuk őket elhervadni. Ne feledjük megadni számukra az igényeiknek megfelelő tápanyagokat. A jól táplált növények ellenállóbbak lesznek a nehezebb téli körülményekkel szemben.

Az optimális teleltetési hőmérsékletet és fényviszonyokat igyekezzünk megtartani a víz- és tápanyagellátáshoz igazítva. Sok növény el tudja viselni, ha néhány fokkal alacsonyabb hőmérsékleten teleltetjük, mint az optimális. Ha a helyiség melegebb, mint az optimális hőmérséklet, tegyük közelebb a növényeket az ablakhoz, és emeljük meg a vízadagot is egy kicsit.

A hőmérséklet növekedésével azonban ne növeljük az öntözést egyenes arányban. Ha a teleltető helyiség hőmérséklete 10-12 Celsius fok helyett 15-18 Celsius fok, akkor az öntözést sem növeljük meg túlságosan. Télen soha ne adjunk túl sok vizet, és ügyeljünk arra, hogy a cserépalátéten ne maradjon víz. Csak annyi vizet adjunk, hogy a földlabda ne száradjon ki, és a föld ne váljon el a cserép falától. A cél az, hogy a növények nyugalmi állapotban maradjanak, és ne hozzanak új hajtásokat és leveleket. A téli hajtások általában gyengék, és könnyen támadhatják őket a kártevők, vagy tavasszal könnyen sérülhetnek vagy töredezhetnek. Ha azonban a télen hajtásokat nevel a növényünk, érdemes ezeket a pihenőszak végén visszavágni, hogy az új, erős hajtások fejlődésére ösztönözzük.

A növények teleltetése során vegyük figyelembe fényigényüket is. Azok, amelyek jobban tűrik a sötétet, például az afrikai szerelemvirág, távolabb helyezhetők el az ablaktól. Az elhelyezésnél figyeljünk a növények méretére is, mert a nagyobb növények árnyékolhatják a kisebbeket. A leanderek például jobban telelnek, ha bevitel előtt kissé visszavágjuk őket, ahelyett hogy egymást takarnák sötétben.

Szerencsére néhány dézsás növényt könnyen lehet lakásban teleltetni, például a hibiszkuszt. A hibiszkusz az egészséges fejlődés és virágzás érdekében déli ablak közelében még télen is virágozhat. Azonban a pihenőszakban, amikor kevés a fény, ne serkentsük őt öntözéssel és tápoldatozással a fejlődésre és virágzásra. Télen az otthonban tartott virágzó dézsás növényeknek 2-4 hetente érdemes tápoldatot adni. A száraz levegőjű lakásban a növényeket párásítással is kényeztethetjük.

A pihenőidőszakban a valóban pihenő növényeknek ne adjunk tápanyagot.