Ázsiában jelent meg a betegség, de már komoly károkat okoz Dél-Amerikában, és előfordul Ausztrália ültetvényeiben is. - írja a Magyar Mezőgazdaság


A fotó illusztráció

Az ausztrál Queensland Egyetem (QUT) kutatócsoportja a banán biotechnológiai program égisze alatt húsz éve dolgozik TR4 elleni rezisztenciával rendelkező Cavendish banán nemesítésén. Az új, rezisztens QCAV-4 fajta a vadon élő, délkelet-ázsiai Musa acuminata ssp. malaccensis banán RGA2 génjének bevitelével jött létre. Az ausztrál kormányzattal és termelőkkel együttműködve ezt a QCAV-4 banánt több mint hét éve termesztik szabadföldi kísérletekben Ausztrália Északi terület nevű tartományában, és bebizonyosodott, hogy rendkívül ellenálló a TR4 rasszal szemben.

Az ausztrál kormány megadta az engedélyt a QUT kutatóközpontnak, hogy a genetikailag módosított QCAV-4 banánfajtát kereskedelmi forgalomba hozza.

Ez a világon az első GM-banán és az első ausztrál GM-gyümölcs. Az ausztrál és új-zélandi élelmiszerstandardok szervezete (FSANZ) pedig emberi fogyasztásra alkalmasnak találta a fajtát. Az ausztrál államok és területek kormányainak minisztereiből, valamint az ausztrál és az új-zélandi kormányból álló miniszteri tanácsnak hatvan napja van, hogy ratifikálja az FSANZ határozatát vagy felülvizsgálatot kérjen.