A galagonya évszázadok óta nagy népszerűségnek örvendő növény, ám sok helyen nem gyógyhatása miatt tartották, hanem a birtok határát kijelölő kerítésként alkalmazták. A szúrós, akár 9 méteresre megnövő galagonyabokor fehér virágaival valamint piros bogyóival szép látványt és erős védelmet nyújt. Egy ideig a balszerencse és a halál szimbólumának tartották, mert a néphagyomány szerint galagonyából készült Krisztus töviskoronája. Mindez nem akadályozta meg a régieket abban, hogy vizelethajtásra, vesegyógyításra és húgykőoldásra használják.

A szív természetes gyógyszere

A legfontosabb alkalmazási területét a szívproblémák jelentik, innen ered népies neve: a szív kenyere. A szív- és érrendszeri betegségek egyik fő gyógyszere. Látványos eredményhez sokáig kell fogyasztani, a klinikai vizsgálatok szerint minimum hat hét szükséges a pozitív változásokhoz. A galagonya teája tehát kivételes abban a tekintetben, hogy hónapokig, akár évekig lehet inni mellékhatások nélkül. A teájához a virágját, a levelét és a gyümölcsét is felhasználják.

Ajánlott szívgyengeség, szívritmuszavar, szívidegesség, szívszorítás, szívizomgyulladás, szívizom degeneráció esetén. Megszünteti a szívpanaszokból adódó szédülést, szívdobogást, rövid légzést és szorongó érzést. Csökkenti a magas vérnyomást, szívbetegeknél hatékonyabbá teszi a szívizom összehúzódását és szabályozza a szívritmus zavarokat.

A galagonya több módon támogatja a szívet. A vérerek összehúzódását gátló angiotenzin szintjét csökkenti, így tágítja a verőereket, köztük a koszorúereket is, és ezzel javítja a szívizom vérellátását. Az összehúzott verőerek azért növelik a vérnyomást, mert a szívnek sokkal több erőt kell kifejtenie, hogy a vért keresztülpréselje rajtuk.

A galagonya értágító hatásának köszönhetően csökkenti a vérnyomást. A szívizmokra közvetlenül is hat, növeli a szívösszehúzódások erejét. Antioxidáns tulajdonsága révén pedig akadályozza a szívkoszorúerek meszesedését. 

Nyugtatóként is segítségünkre lehet, és álmatlanságban szenvedőknek is hasznos. Gingkóval keverve a fej vérellátásának fokozásával javítja az emlékezetet és a koncentrációképességet.