Amennyiben nem kívánunk télen lemondani a saját termesztésű fűszernövényeink aromájáról, a téli készletet már vetéskor és ültetéskor tanácsos betervezni. Önmagában már az is megéri, ha csak kis mennyiséget tartósítunk.

Így szedünk szakszerűen

Amíg még nagyon fiatalok a fűszernövények, addig kíméljük őket. Szednünk csak akkor szabad belőlük, ha már bőven van levelük.


Mire ügyeljünk a szedéskor?

A fűszernövények nagyon óvatos szedést kívánnak. Ez érvényes a friss felhasználásra és különösen akkor, ha a termést tartósítani szeretnénk. A leveleket és hajtásokat éles ollóval vagy késsel vágjuk le. A leszedett termést ne hagyjuk állni - azonnal dolgozzuk fel.


Tanácsok a szedéshez:

• Egy fűszernövényről sohase vágjuk le az összes hajtást. Kivételek: a kerti zsázsa és a turbolya, ezeknek nem kell újra nőniük.

• A metélőhagymából mindig csak a csövecskék felét vágjuk le.

• A bazsalikomot, a csombort vagy a majoránnát a talaj felett mintegy 10 cm-el vágjuk le, így ismét újra kihajtanak és elágazódnak.

• A nagyobb fűszernövényeknél, mint a tárkony, a borágó, a lestyán vagy a borsosmenta, mindig csak a legfelső fiatal levelű hajtásokat vágjuk le. A vágási helyek alatt új hajtások képződnek, új levelekkel.

• Az évelő fűszernövényeknél, mint a szurokfű, a citromfű vagy a borsosmenta, néhány hajtást mindig tövig vágjunk le, akkor új hajtások fejlődnek, zsenge aromás levelekkel.

• A kerti zsályánál, a kakukkfűnél, a rozmaringnál sohase vágjunk le többet, mint a hajtások hosszának 1/3-a.