A diszfágia egy olyan, leggyakrabban betegségekhez, például agyvérzéshez, Parkinson kórhoz, nyelőcső daganathoz vagy izomsorvadáshoz, kapcsolódó állapot, amikor a nyelés nehézségekbe ütközik. Nem is olyan ritka jelenségről van tehát szó.
Az érintettek leginkább úgy írják le a panaszukat, mintha képtelenek lennének lenyelni egy falat ételt, vagy akár egy korty folyadékot. A problémát több tényező is okozhatja, a nyelés ugyanis nagyon bonyolult folyamat, amiben több mint ötven pár izom és idegek összehangolt működésére van szükség.
Diszfágia esetén félrenyeléshez vezethet a darabos, morzsalékos, de a túl híg ételek és italok fogyasztása is. Bár banális állapotnak tűnhet, azonban nagyon komolyan kell venni, mert a nyelési zavar könnyen alultápláltsághoz vezet, ami az alap probléma kimenetét, kezelésének sikerességét rontja, a beteg életminőségéről nem is beszélve.
Nyelési nehezítettség esetén óriási segítséget jelentenek a speciális halmazállapotú, rágást nem igénylő, falatnyi, puha darabokból álló, pépes ételek és a sűrű italok, melyek elkészítése pontos irányelvek mentén, nem ritkán speciális táplálkozási igényeket kielégítő élelmiszerek, sűrítőporok alkalmazásával történik.
Az evés és ivás nehézkességén túl a diszfágia egyéb tünetek is okozhat:
- rekedtség,
- gyomorsav túltengés, reflux tünetei
- gombócérzés a torokban
- evés közben gyakori köhögés, félrenyelés
- a gyakori félrenyelések miatt megnő az aspirációs tüdőgyulladás és a légúti fertőzések kockázata,
- a kellemetlen tünetek miatt az evéstől való félelem, ennek következtében fogyás is jelentkezhet.
Nehéz nyelés esetén fontos a mielőbbi kivizsgálás, hogy a háttérben álló okokat mielőbb felismerjék és kezelni tudják és a szövődményeket megelőzhessék.