Bodorrózsa: a gyógynövények főistene

A bodorrózsa a mediterrán népek ősidők óta használt gyógynövénye. Legtöbb ismeret az ógörög és a Közel-Kelet népi gyógyításból maradt ránk. Jellemzően teaként fogyasztották, illetve a jelentős gyantatartalmú fajokat füstölőnek elégetve alkalmazzák ma is. A bodorrózsának számos jótékony hatását megfigyelték és lejegyezték. A mitológia szerint a világ teremtését követően a görög istenek választottak maguknak növényeket és azokat megáldották saját belátásuk szerint. A Görögországban élő bodorrózsa fajokat Zeusz a főisten választotta magáénak. Főisteni számos teendője közepette pedig megfeledkezett arról, hogy a bodorrózsát már egyszer megáldotta, így azt másodszor is sorra kerítette, és további képességekkel áldotta meg. A görög gyógyítók ezért a legsokoldalúbb gyógynövénynek tartották: főisten gyógynövénye, gyógynövények főistene!

A Hagyományos Kínai Orvoslás elsősorban a gyantában gazdag fajokból (Cistus ladanifer és Cistus incanus) nyert illóolajat és gyantát alkalmazza aromaterápiaként.

A bodorrózsa élőhelye

A bodorrózsa világszerte való elterjedését mégis elsősorban nagy, látványosan szép, mályvaszínű vagy fehér virágainak köszönheti. Fagymentes övezetek jó vízelvezetésű, kövecses-karsztos talaján is éppen megél. Erős a törekvés fagytűrő bodorrózsa fajták kitenyésztésére. Ez azonban eddig csekély sikerrel járt. Ugyan több hibrid fajjal gazdagította a szuharfélék nemzetségét, ám gyógynövény értékük elhanyagolható. Több kutatás is azt igazolta, hogy a napfényes órák számának kismértékű csökkenése is már jelentős hatóanyagveszteséggel jár. Még az enyhe mediterrán tél idején növesztett bodorrózsa levelek hatóanyagtartalma is jóval csekélyebb a nyáriaknál. Bodorrózsa készítmény kiválasztásánál tehát az egyik fontos szempont a növény származási helyének ellenőrzése. 

A bodorrózsa gyógyhatásai

Korunk tudományos kutatásai ez esetben is azt mutatják, hogy görög gyógyító elődeink hite nem volt alaptalan. Egy tízféle szuhar fajtát felölelő alapos kémiai vizsgálat hatóanyagok példátlan gazdagságát igazolta e fajokban: összesen 733 különböző hatóanyagot azonosítottak, amiből 397 terpén csoportba tartozót (101 monoterpént, 178 szeszkviterpént és 118 diterpént), 17 fenoloidot, 128 flavonoidot, 12 tannint, 24 poliszacharidot, 35 féle zsírsavat, 36 karbonilszármazékot, 18 növényi hormont és vitaminokat.

A hatóanyagok ismeretében – de további laboratóriumi, állatkísérletek és humán megfigyelések azt mutatják, hogy elődeink indokoltan használták a bodorrózsát, a „gyógynövények főistenét” tápcsatornai rendellenességek, gyomor- és patkóbélfekély, illetve egyéb hasi panaszok ellen, bakteriális, gombás és vírusfertőzésekben antioxidánsként, kardiovaszkuláris megbetegedések, degeneratív ízületi bántalmakban gyulladásgátlásra, felső légúti megbetegedésekben, ideg-izom nyugtatónak és görcsoldásra, idegrendszeri erősítésre, stressztűrés javítására. Sőt, egyes rákos megbetegedésekben a rosszindulatú sejtek szaporodásának gátlására is, ugyanis védik a sejtek DNS-ét a mutációk előfordulásától.


Ajánlatunk: Life Spirit Bodorrózsa kivonat (250 ml), melynek napi adagja (5 ml), 900 mg bodorrózsa kivonatot tartalmaz. Alkoholmentes, GMO mentes, gluténmentes, laktózmentes, szójamentes termék!