Inkontinenciának a vizelet- vagy székletvisszatartásra való képtelenséget nevezzük, a mindennapokban azonban leginkább a vizeletcsepegést értjük alatta. 

A vesék által kiválasztott vizelet a húgyhólyagba jut, mely fokozatosan kitágul és összegyűjti a képződő folyadékot. Ennek idő előtti távozását belülről a húgycső körüli záróizom, kívülről az egészséges, erős gátizomzat akadályozza. A húgyhólyag vizelettartását és -ürítését szabályzó központ a gerincvelőben helyezkedik el. A legtöbb ember naponta 4–8 alkalommal üríti húgyhólyagját, alkalmanként átlagosan 300 ml folyadék távozik.

Az inkontinenciának súlyosságától függően három fokozata lehet:

• Enyhe esetben csak erős hasűri nyomás (nevetés, tüsszentés) esetén távozik egy-egy csepp vizelet;
• Ha már kisebb megerőltetés, a hasűri nyomás kisebb mértékű fokozódása esetén, illetve járáskor is távozik vizelet, a II. stádiumról van szó;
• A III. stádiumban már nyugalomban is gondot okoz a vizelet visszatartása.

Inkontinencia esetén az első lépés a diagnózis felállítása, annak kiderítése, hogy mi áll a panaszok hátterében. Az egyik leggyakoribb ok a gátizmok meggyengülése, melyhez testsúlyfelesleg, többszöri szülés, a kötőszövet gyengülése vagy a testmozgás hiánya vezet. Férfiaknál gyakori ok a prosztata problémája (gyulladás, daganat stb.). Idegrendszeri károsodás vagy néhány gyógyszer mellékhatása következtében is kialakulhat. Ezeken kívül megjelenhet még a váratlan helyzetekben fellépő, úgynevezett stresszinkontinencia is.

Mit tehetünk?

Az elhízás, a cukorbetegség és a helytelen táplálkozás növelheti az inkontinencia kockázatát, ezért érdemes csökkenteni azokat a tényezőket, amelyek elhízáshoz vezethetnek. A hasüreg nyomásának csökkentése érdekében ajánlott kerülni az alkoholt, a kávét, a fekete teát és a puffasztó ételeket, megszüntetni a székrekedést, valamint fokozni a folyadék (legalább napi 2 liter víz) bevitelét. Sokat segíthet, ha az ember odafigyel a rendszeres, gyakori vizeletürítésre és gondot fordít az gátizmok megfelelő edzésére, tornájára. Lehetőleg ne tartsuk vissza sokáig a vizeletet, ürítéskor pedig válasszunk kényelmes testhelyzetet.

Az intimtorna-gyakorlatok végzése előtt mindig ki kell üríteni a hólyagot! Íme két egyszerű gyakorlat, ami segít a gondok megelőzésében, illetve a gyógyulásban:
– Egymás után sokszor (20–50 alkalommal) húzzuk össze, majd lazítsuk el a farizmokat.
– Megtelt hólyaggal akaratlagosan szakítsuk meg a vizeletürítést, és többször, szakaszosan engedjük ki a vizeletet.


Homeopátia

Inkontinencia esetén gyakran hoz jó eredményt a Causticum; éjszaka előforduló vizeletszivárgásnál az Equisetum segíthet, álló helyzetben jelentkező panaszok esetén pedig a Ferrum phosphoricum. A szülés utáni átmeneti inkontinencia a Hyosciamus niger alkalmazásával szüntethető meg. A választott szerből napi 3×5 golyó ajánlott D12-es vagy C9-es erősségben. Régóta fennálló probléma esetén a személyre szabott alkati kezelés hozza meg a legjobb eredményt.

Schüssler-sók

A Calcium fluoratum segít a szövet rugalmasságának megerősítésében, erősíti a szalagokat és az inakat, segíti a méh és a hólyag izomzatának jó működését. A Kalium phosphoricumnak fontos szerepe van a sejtek kialakulásában, regenerációjában és az anyagcserében, valamint megakadályozza a kimerültséget és a testi funkciók romlását.
A Natrium chloratum felelős a test vízháztartásának egyensúlyáért, az inkontinencia első fázisában sikerrel használható. A Natrium sulphuricum erősíti a kiválasztó szervek működését, és szabályozó hatással van a húgyhólyag működésére.
Inkontinencia esetén a Schüssler-sók bevétele napi 3–6 alkalommal javasolt 1-2 tabletta formájában.

Reflexzónamasszázs

A medencefenék tónusminőségének javítása és a húgyhólyag záróizmainak erősítése, szabályozása érdekében végzett kezelés hozzávetőlegesen 20-30 perc legyen. A kezelés javítja az idegrendszer szabályozó- és regenerációs képességét, valamint az ellenálló képesség növelését is. A hormonrendszer összes zónáját érdemes kezelni, ideértve a nemi szervek, az agyalapi mirigy, a pajzsmirigy a mellékvesék területét is.